Konsumtionströtthet

Konsumtionströtthet är när människor har tröttnat på att konsumera.

Tillväxt i samhällsekonomin bygger på att vi ska konsumera mer och mer för varje år. Men de som är nöjd, mår bra och redan har det mesta har ingen anledning att köpa mer och mer. Det blir en mättad marknad när allt fler kommer fram till att livskvalité är viktigare än materiella kvantiteter. Stress ger inte kvalité, vila och lagom aktivitet ger kvalitet.

Informationströtthet inträffar när man får allt för många intryck under en kort tid. Det krävs tid att vila och sortera alla intryck för att man ska ha någon glädje och nytta av dem. En balans i flödet av information kräver tid för vila och reflektion.

Nu då vi kan fildela, kopiera CD, DVD, texter och bilder hur mycket som helst, då behövs det inte så många som producerar. Vi kan få del av ett stort utbud av kunskap, kultur, skönhet och nöjen på ett billigt och energisnålt sätt. Vi kan få energi från solen, vinden, jorden och vattnet, med smart ny teknik. Passivhus, växthus och elbilar kan ge oss boende, mat och tranportmöjligheter utan att vi behöver köpa något från andra. Vi kan köpa  böcker, möbler och kläder som andra har för mycket av eller inte längre använder.

Vi är inne i ett paradigmskifte som de flesta av dagens politiker och ekonomer inte vet om eller inte vet hur de ska hantera. Ett nytt grönt samhälle växer fram ur sprickorna i den gamla grå betongen. Frågan är om det gamla rasar innan det nya har växt upp.

De delar av ekonomin som kan växa är det som har med turism, kultur, energi, miljö och hälsa att göra. En turism där människor får möjlighet att möta andra kulturer, förbättra sin hälsa och resa på ett miljövänligt energisnålt sätt har framtiden för sig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0