Paradigmskifte

Sahlin vill att pensionärerna ska jobba mer och längre, för att rädda välfärden. Förr var S med om att bygga upp ett välfärdssystem där det ingick en trygg pension, nu vill de att pensionärerna ska arbeta.

Nu då tekniken har gjort det möjligt att producera mycket mer med färre människor kommer socialdemokraterna fram till att pensionärerna ska arbeta också.

Arbetslösheten bland ungdomar är 25% eller mer, delvis för att teknikutvecklingen gör att de som slutar arbeta inte ersätts med nya anställda utan med automatiska maskiner eller datorer.

Det är nu vi kan ta tillvara de verkliga välfärdsvinsterna, fördela både arbete och fritid till flera och låta alla vara med, unga, gamla, kvinnor, män, och handikappade. Metall har gått med på sänkt arbetstid och sänkt lön för vissa, för att rädda jobben. Jag tror att de som är med på den sänkningen vill fortsätta med det, även när och om det blir högkonjunktur igen.

Nu kan vi skapa det samhälle som en del tänkare har pratat om. Vi kan skapa en värld där allt mer av arbetet utförs automatiskt och människorna kan ägna sig åt kultur, trädgårdsodling eller något annat som intresserar dem. De gamla grekerna hade slavar så att de fria männen kunde ägna sig åt kultur, teater, retorik eller vad de tyckte var intressant. Nu kan vi alla göra det utan att slavar eller kvinnor behöver slita för andra. Nu har vi maskiner och datorer som gör mycket av det nödvändiga arbetet.

Dagens politiker och ekonomer har ingen vision om det paradigmskifte vi går igenom nu. En del av de yngre har upptäckt de möjligheter som finns, det är därför Piratpartiet fick många röster av dem.

Det är på tiden att övriga partier, filosofer, ekonomer och andra börjar fundera på sambandet mellan arbete, inkomst, skatter och välfärd. När vi får ett annat förhållande till arbete och pengar så är det inte längre intressant att skapa arbeten bara för att få sysselsättning eller att det behöver vara någon motsättning mellan miljö, ekonomi och teknik.

Den gröna rörelsen kan blomstra och bli en del av en teknikpositiv kultur. Alla partier kan vara gröna, men alla gröna behöver inte vara med i ett parti. Olika organisationer och enskilda människor kan arbeta och skapa produkter och tjänster som hjälper samhället


Kommentarer
Postat av: Linda - det handlar om helheten!

Bengt min lilla Gullunge!

2009-07-08 @ 09:32:55
URL: http://lindapyykkonen.blogg.se/
Postat av: Bengt

Känner vi varandra?

2009-07-08 @ 11:55:20
URL: http://bengtoalmstedts.blogg.se/
Postat av: Josef Boberg

<A HREF="http://www.thezeitgeistmovement.se"><em>"...Olika organisationer och enskilda människor kan arbeta och skapa produkter och tjänster som hjälper samhället ..."</em></A>



Javisst är det så - men hur många inser det... ?

Postat av: Diana Fernlund

Paradigmsdkifte! Precis vad som behövs!

En ny BNP som inte gynnas av skövling, utrotning, krig och olyckor.

En bra val nästa år om det bildas ett nytt parti som är grönare än MP, som inte tuggar "skapa nya jobb". Dela på jobben, producera mindre skräp, det borde vara lätt att sälja in.

2009-07-17 @ 10:38:51
Postat av: Bengt

Ja,det är på tiden att vi funderar på det. Vi kan skapa visioner här på nätet först. Sedan kan vi träffas och spåna vidare.

Gamla partier har låsta partiprogram och är svåra att ändra på. Nya idéer och partier kan vara mer öppna och flexibla.

2009-07-20 @ 09:55:50
URL: http://bengtoalmstedts.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0