Vi har ett val

Vi har ett val. Vi kan välja hur vi vill ha det i framtiden. Vill vi ha ett samhälle som är beroende av olja, kol och andra gamla fossila bränslen. Eller vill vi ställa om till ett samhälle som flödar av energi från solen, vinden, vattnet och jorden? Vi har ett val.

Även om den här valrörelsen verkar handla mest om några procents skatter hit och dit, så är ändå det viktiga hur vi vill ha det i framtiden med de viktiga avgörande framtidsfrågorna.
Vi har att välja mellan att fortsätta att låtsas att vi kan ha tillväxt hur länge som helst, eller att åtminstone fundera på var gränsen går. Vad är tillväxt? Hur mäts den? Varför ska vi ha den?
Svaren på frågorna kanske inte är så självklara, de tål i alla fall att diskuteras.

Det räcker inte med att hålla fina tal före en klimatkonferens. Det är inte talen som är verkligheten, det är handlingen. Men, när det är val till riksdagen, talar man inte ens om klimat, energi och miljö. Det är nog för besvärligt. Tänk om någon får för sig att vårt parti ställer krav på besvärliga omställningar, då kanske de inte röstar på oss, kanske de tänker.

Det finns andra delar också som partierna undviker, åtminstone de rutinerade partierna. Piratpartiets Falkvinge kom in på barnporr och fick mycket bannor för det. Sådant får man inte prata om, i en valrörelse, någon kan bli upprörd.

Jag tror att de partier som vågar ta upp känsliga frågor vinner i längden. Även om det kanske blir rabalder i början, när anden slipper ur flaskan, så kan vi inte i längden hålla inne sådant som berör oss på djupet.

Energin, miljön, naturen och sexualiteten är grundläggande och viktigt för livet och människorna. Att då politiken, som borde vara ett utryck för vår civilisations filosofiska värderingar undviker de livsavgörande frågorna är ett svaghetstecken för vår tid.

I Sverige, som ibland kallas mellanmjölkens land, ska alla vara överens. Det är nästan som om det vore kommunistiskt men det kallas visst kommunitarianism. Kommunitarianism motsätter sig radikal individualism och liknande fenomen, medan man betonar det civila samhället. För kommunitarerna blir människan en individ genom att förhålla sig till de värden och trosuppfattningar som finns i dess samhälle och kollektiv.

Visst blir man påverkad av samhället, men medborgarna har rätt till ett självständigt val av livsprojekt, tro och åsikter. Det är inte heller möjligt med enformigt inriktad kultur i en globaliserad värld med tillgång till Internet och andra kommunikationer, om man tror det, så är man snarare enfaldig än civiliserad och normal.

Vi är en del av naturen. Nästan alla organismer som är tillräckligt stora för att ses med blotta ögat har sexuell förökning. De första fossila  bevisen på organismer som reproducerade sig sexuellt är på eukaryoter för någonting mellan 1,2 och 1 miljarder år sedan.

Men, en del politiker lever i den illusionen att illustrationer av sexuella händelser inte får ses. De anser att de ska förbjudas, är oanständiga och onaturliga. De som avbildas är förnedrade, förtryckta eller sexualiserade anses det. Det som har funnits i 1 miljard år är nu onaturligt, det är märkligt.

Visserligen är det vuxna individer som förökar sig sexuellt, men ungar av alla sorter har alltid lekt vuxenlekar, lek är övningar för att bli vuxen. Pornografi är illustrationer av sexuellt stimulerande händelser. Vad som är sexuellt stimulerande, är olika för olika människor, men det är ett ytterst fåtal som stimuleras av  dokumenterade sexuella övergrepp, tror jag. De få som gör det ska inte få styra alla övriga människors liv.
Det som kallas barnporr borde kallas dokumenterade övergrepp av barn istället, då skulle vanliga bilder på nakna barn och tecknade seriefigurer klara sig från överdrivna förbud och restriktioner.
Nakna människor oavsett ålder och kön betyder inte automatiskt något sexuellt, speciellt inte för naturliga, naturvänliga naturister.

Vi bör återgå till att bejaka naturens livsflöde och energi, för vårt och framtidens bästa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0