Inte alarmist, inte klimatförnekare

Jag är inte alarmist och inte klimatförnekare heller. Det är inte svart vitt med klimatdebatten och koldioxiden. Visst ökade koldioxidhalten i atmosfären när vi började elda kol och olja. Koldioxid är en växthusgas. Mer koldioxid betyder större växthuseffekt.

Men hur stor inverkan den ökade mängden koldioxid har på klimatet, det är svårt att veta. Klimatet har ändrats förr och kommer att ändras igen. Klimatet påverkas av så många faktorer på jorden, i jorden och utanför jorden att det är väldigt svårt att beräkna.

Det har förekommit överdrifter både bland alarmister och förnekare. Jag tror att det beror på att det är svårt att få grepp om de stora siffror som förekommer. Om man får reda på att polarisarna minskar med 475 kubikkilometer per år, kan man få panik. Rädda sig den som kan, hoppa i båtarna, det blir översvämning. Om man tänker på och jämför med hur mycket snö det var i vintras och hur jobbigt det var att skotta en kubikmeter snö. En kubikkilometer är en miljard gånger mer. 475 stycken sådana, är väldigt mycket.

Men, om man jämför med att jordens glaciärer innehåller 24 miljoner kubikkilometer, så är 475 kubikkilometer långt innanför felmarginalen. 475 kubikkilometer är då bara 2 hundradels promille. 15 miljoner kvadratkilometer täcks av inlandsis, då blir 475 kubikkilometer ett 3cm tjockt islager. 3 cm är lite, jämfört med en medel tjocklek på 1,6 kilometer.

Totalt beräknas havsytan höjas 32 cm till år 2050. Det blir 8 mm per år. Vi behöver inte ha panik, vi hinner undan innan det blir översvämning.

Genom förbränning överförs omkring 6 miljarder ton kol från geosfären till atmosfären årligen. Det är också ett väldigt stort tal som är svårt att greppa. Finns det någon ren luft kvar?

Men, koldioxidhalten i atmosfären är bara ungefär 350 miljondelar. I atmosfären finns omkring 750 miljarder ton kol. Drygt 120 miljarder ton transporteras till biosfären varje år och omkring 90 miljarder ton till hydrosfären. Då är 6 miljarder ton kol lite.

I växterna finns omkring 610 miljarder ton kol. 6 miljarder är bara en hundradel av vad som finns i växterna. 6 miljarder är också lite jämfört med de 120 miljarder ton som förs till biosfären varje år. En ökning av växtligheten med 5 % skulle lösa problemet med ökad koldioxidhalt. 5 % ökning av växtligheten borde inte vara ett oöverstigligt problem.

Enligt de beräkningar som finns räcker oljan i 30 år till med nuvarande förbrukningstakt. Vi måste ställa om från oljeberoende till fossilfri energi i vilket fall som helst, oavsett eventuell koldioxidfara och växthuseffekt.

Om vi enas om att vi ska ta tillvara den mängd koldioxid som har släppts ut i atmosfären och att vi ska underlätta naturens biologiska kretslopp, då löser vi eventuella problem med klimatet och får en grönare värld.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0