Den hållbara trädgården


Vi kan göra jorden till en trädgård, en blandning av vild natur och odlad kultur. Vi kan ta tillvara alla de möjligheter som naturen ger. Vi kan vara en del i det naturliga flödet och vara med att forma naturen och kulturen till en både människovänlig och djurvänlig hållbar helhet.

Historiskt och i nutid har vi kämpat mot naturens krafter. Vi har huggit ner skogen, bränt och odlat upp. Vi har sprängt, grävt, besprutat, förgiftat, asfalterat och omvandlat på många olika sätt. Det är inte hållbart i längden. Vi är beroende av de tjänster som naturen ger oss. Att vi har tillgång till rent vatten, ren luft och oförgiftad jord är förutsättningen för oss och naturen.

Vi måste ta vår utgångspunkt i naturens egna lösningar. Att flyta med i naturens egen ekologi istället för att bekämpa den är en viktig del i en permanent hållbar kultur. Vi kan observera de lokala förutsättningarna och anpassa vår odling och kultur efter den. Som jordens trädgårdsmästare kan vi vara med att hjälpa den att ta tillvara den energi som solen, vinden, vattnet och jordens värme kan ge. Att vara en del av naturen och bejaka den naturligt flödande energin, kan ge ett överflöd av allt det vi behöver.

Det är de konstlade behoven som inte ger det vi egentligen behöver. En otillfredsställelse med varandet, gör att vi vill ha, göra och vara något annat än det vi gör och har just nu. Mer prylar, större bilar, båtar, hus m.m. tror vi är lösningen på existentiella problem, men det är det inte.

I ett utvecklat samhälle tas naturens möjligheter och flöde tillvara liksom människans naturliga sexuella lust och njutning. Liksom tantra är permakultur en hel livsfilosofi, ett förhållningssätt mot världen som är accepterande till allt. Att bejaka skönheten i naturen på samma sätt som vi bejakar skönheten hos varandra, skapar en lust att vårda och älska den.

Vi kan forma och se mönster och system och därifrån gå till detaljer. Vi kan integrera flera nyttigheter med varandra i småskaliga långsiktiga lösningar. Ett bejakande av naturens, trädgårdens och kulturens mångfald är viktigt för att få kreativa och positiva livskraftiga förändringar.

Naturism är en rörelse i "Harmoni med naturen". Vi människor är en del av naturen och för att vara i samklang med den måste vi försöka att leva så naturenligt som möjligt, menar de. Naturismen utmärker sig med att människor är nakna tillsammans. Naturismen har sina rötter i Hälsorörelser och Frisksport, de hade visioner om ett Naturligare liv där nakenheten inte är det primära utan en konsekvens av ett Naturenligare liv. Många av dem har de visionerna nu också. Naturismen skapar en gemenskap mellan människor och mellan människan och naturen.

Vi kan skapa en ny grön ekologiskt hållbar jord där naturen, erotiken, kärleken, nakenheten och andligheten bejakas. Det blir en kultur som är både föränderlig när den anpassar sig till naturens förutsättningar och permanent för att den är långsiktigt hållbar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0