Framtidsveckan

 

Birger Schlaug, Jan Forsmark, Li Oscarsson Kindstrand och Vera Viksten


Jag var på föredrag på Hudiksvalls bibliotek. Det ingick i programmet för Framtidsveckan i Hudiksvall.

Birger Schlaug pratade om tillväxt, utveckling och innehållet i våra liv. Han ifrågasätter tillväxten i ekonomin. Dagens politiker har tillväxt som ett mantra. Tillväxt i ekonomin var bra förr när vi var fattiga, nu har vi i den rika världen inte behov av tillväxt i ekonomin längre. Vi kan inrikta oss på att utveckla andra delar av livet, att ha mer fri tid, ägna oss åt våra intressen och personliga utveckling istället.

Jan Forsmark berättade om vad omställningsrörelsen är. Omställningsrörelsen började i  Totnes, England på hösten 2006. Sedan har den spridit sig över hela världen. De som är med i omställningsrörelsen I våra hemkommuner och stadsdelar samlas för att möta de utmaningar som följer av kombinationen oljetopp och klimatförändringar. Uppgiften är att inspirera, uppmuntra, stödja, lära upp och bygga nätverk för lokala utvecklingsgrupper som överväger, initierar och genomför omställningsinitiativ.

Omställning Sverige är Hela Sverige Ska Levas(HSSL) enskilt största projekt man finansierar, och den växer snabbt. Deras "Ställ om Sverige"-bok har har sålt slut fortare än vad de räknat med. I dagsläget har 8000 exemplar sålts/delats ut. Nästa upplaga beräknas komma i augusti.

Li Oscarsson Kindstrand och Vera Viksten presenterade sitt medborgarförslag att det ska vara vegetariska måndagar i Hudiksvalls skolor. De berättade om fördelarna med att äta vegetariskt istället för att äta kött om man tänker på klimat och miljö.

Det är märkligt att de flesta av dagens aktiva politiker verkar tycka att tillväxt i ekonomin är det viktigaste. I ett utvecklat samhälle borde andra frågor vara viktigare. Det kanske är så att omställningsfrågor är så svåra att ta upp i den politiska debatten att de inte törs. De kanske är rädd att de ska tappa röster om de börjar att ifrågasätta vårt sätt att leva. Det är lättare att lova tillväxt och att alla ska få mer av allting bara de röstar på dem.

Jag tror att de misstar sig på väljarnas förmåga att tänka. De borde ta väljarna mer på allvar, allt fler börjar ifrågasätta tillväxtens fördelar och meningen med den. Även politiker av alla färger ifrågasätter den, när de nakna sitter och filosoferar i herrbastun enligt Birger Schlaug.

Om politiker vågade vara mer nakna och naturliga till kropp, själ och ande, så skulle vi få mer ärliga politiker och en politik som mer berör och engagerar människor. Då skulle vi få en omställning av hela Sverige, där även politiker ingår, inte bara gräsrötter i alla åldrar.
Det skulle bli en positiv form av tillväxt i samhällets utveckling, där alla kan vara med, från avdankade politiker till högstadieungdomar och alla andra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0