Snurrig vindkraftsdebatt


Jag tycker att den svenska debatten om vindkraften är snurrig. En del tycker att vindkraftverk är fula, andra tycker att de är vackra. Föreningen Svenskt Landskapsskydd är en organisation som värnar Sveriges vackra natur och kulturlandskap från storskaliga exploateringar. Motståndet mot utbyggnaden av vindkraften har blivit helt dominerande. Det borde vara mer angeläget att skydda landskapet mot radioaktivt nedfall, översvämning och från att växa igen tycker jag. Vindkraften kan hjälpa oss att avveckla kärnkraften, minska oljeberoendet och få landsbygden att leva.
Vindkraftverk
 
Några oroas över att fåglar kan bli dödade av vindkraftverk, ja det händer, men i jämförelse med andra faror för fåglarna så är det få. I Sverige dödas 100 000 fåglar per år av oljeutsläpp, 200 000 av kraftledningar och liknande 500 000 av fönsterrutor, 6-7 miljoner I trafiken och katter dödar uppåt 10 miljoner fåglar årligen i Sverige. En utbyggnad till 5000 vindkraftverk till 2020 skulle medföra att 11 500 fåglar dödas årligen, enligt Naturvårdsverket.
Katter är tusen gånger farligare för fåglarna än vindkraftverk. Om man vill värna fåglarna är det bättre att utrota katterna och stoppa tågen än att hindra en utbyggnad av vinkraftverken.

2011 levererade Sverige 6,1 TWh vindkraftel. 20 TWh vindkraft är från energisynpunkt inte något problem då kurvorna för produktion stämmer väl överens med kurvan för elanvändning.
Utmaningen ligger i att effekten kommer att pendla mellan 5 och 80 procent.
Kan Sverige klara denna motreglering av vindkraften? Det går, dels genom elspothandel då tillgång och efterfrågan sätter priser som leder till åtgärder att öka eller minska i annan elproduktion än vindkraften. I Sverige har vi under stora delar av året möjlighet att motreglera med vattenkraft. Hur mycket vindkraft som kan hanteras av vattenkraften är inte lätt att bedöma, men det finns cirka 1 800 vattenkraftverk i Sverige och den installerade effekten i landet är cirka 16 200 MW. Om man skulle köra vattenkraften för fullt alla timmar på året skulle det ge 141 912 Gwh. Det är inte möjligt, det finns inte tillräckligt mycket vatten till det. Därför är det bra att ha vindkraft så att man kan spara på vattnet när det blåser.
Det blev miljöpåverkan när vattenkraften byggdes, men nu när de är byggda bör vi använda dem. Det är bättre att avveckla de gamla kärnkraftverken som kan ge strålskador om de går sönder.
Om man får timmätning av elen kan man anpassa förbrukningen efter tillgång och pris. Man kan ladda elbilen när elen är billig.
Vi bör ta vara på vattenkraften, vindkraften och solenergin. De vindkraftverk och vattenkraftverk som finns på Landsbygden ger energi till hela Sverige, det borde vara ett återflöde av pengar till de orter de är byggda.

Kommentarer
Postat av: JT Danielsson

Ja, diskussionerna om vindkraft och förnyelsebar energi vimlar av irrelevanta argument, men då det saknas relevanta argument så ...

Tänk om man skulle ha lika höga krav på andra energiframställningar atomkraft, vattenkraft a' la de monumentala i Norrland, kolkraftverk o s v. Samma människor som kritiserar vindkraften har jag inte sett vill avstå från energi, spara eller försaka.

Vi kan och bör minst tiofaldiga (helst tjugo-!) vindkraften på tio år och samtidigt aktivt arbeta för besparingar och solcellsanläggningar på enskilda fastigheter. Vindkraftverken "förfular" minimalt och kommer att bytas om femtio år med mer diskreta och effektivare kraftverk av vertikaltyp – kanske av tornadomodell. Vi talar alltså inte om de tider som kärnkrafts- eller vattenkraftsverk står. För att kunna göra en mjuk OMställning från kärnkraft och fossila källor är det ett lågt pris att få se några vindkraftverk i fjärran. Många tycker också OM den synen. Och även med "full" vindkraftsutbyggnad tror jag inte fågeldöden p g a detta skulle närma sig en promille av de dödade i trafiken. Jag har aldrig sett en vindkraftsdödad fågel. Jag hoppas vi får en vindkraftsplan klubbad i sommar för vår kommun.

2013-02-02 @ 18:36:55
URL: http://facebook.com/JT.Danielsson
Postat av: Bengt

Kommer Omställning Hudiksvall att agera i vindkraftsfrågan?

2013-02-04 @ 10:29:53
URL: http://bengtoalmstedts.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0