Tänk en värld där vi tar tillvara all kunskap


Tänk en värld där vi tar tillvara all den kunskap vi har samlat på oss genom historien. Nu har vi möjlighet att låta kulturer, religioner och filosofier från öst, väst, nord och syd mötas.


Det blir ett möte vare sig vi vill eller inte, i den globaliserade värld vi lever i. Frågan är bara om vi är öppna för det mötet. Vi har att välja mellan att fanatiskt hålla fast vid "den enda rätta" tron eller kulturen, eller att vara öppen för att det finns många olika sätt att förhålla sig till det mesta här i världen. Det är lätt att tro att den egna erfarenheten, åsikten och tron är det rätta och alla andras föreställningar är fel.

Den västerländska kristna kulturen har haft en tendens att trycka ned andras tro och kulturer. Med hjälp av våld, förtryck och ekonomiska påtryckningsmedel har vi försökt få andra "mindre" utvecklade delar av världen att förstå hur utvecklad, bra och kärleksfull vår kultur och tro är.

I 500 år har västerlandets människor farit runt världen och upptäckt, exploaterat, förtryckt och påverkat den övriga världen på olika sätt. Nu tror jag att den tiden är förbi.

I en global värld blir vi i väst bara en del av världen, som alla andra delar av världen, varken bättre eller sämre. Vi får vänja oss vid att inte vara störst, bäst och klokast längre. Speciellt USA borde lära sig att deras livsstil inte självklart är den bästa och de inte behöver styra den övriga världen.

Om vi tog tillvara och bejakade det naturliga flödet av energi, både hos människor och i naturen skulle vi få en värld som blomstrade på alla sätt. I det tantriska tänkandet tar man till vara på hela människans möjligheter, på ett annat sätt än vi oftast gör i västerlandet. Vi kan lära oss av buddistisk tantra, hinduisk tantra och även av den kinesiska taoismen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0