Viktiga uppgifter

Ett nytt klimatavtal är den viktigaste uppgiften för EU:s nästa ordförandeland. Men när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) igår presenterade arbetsprogrammet för Sveriges halvår stod trots allt den ekonomiska krisen överst på listan.

Klimatet och den ekonomiska krisen är de viktigaste uppgifterna inför ordförandeskapet i EU. Den allvarligaste krisen som vi har sett i modern tid.

Om man jämför index över industriproduktionen så har inte modern tid varit så länge. Det är bara under 2000-talet som det har varit modern tid.

Om det är kris nu så borde det ha varit missär under hela 1900-talet.

Hur man ska lösa både klimat och ekonomikrisen samtidigt vet jag inte, både gasa och bromsa samtidigt?

Industriproduktion 1913-2008

Index 1935=100. Fasta priser


Valfusk

Det sägs att det har varit valfusk i Iran. Det har det säkert varit. Man behöver inte vara matematiker för att förstå att över 100 % valdeltagande i vissa distrikt inte går riktigt ihop med verkligheten.

Men, det allvarliga är inte valfusket, det allvarliga är att hela valet är ett fuskval. Det är bara kandidater som är godkända av väktarrådet som får ställa upp i presidentvalet.

Mousavi kallas reformist, men han är en som är godkänd av väktarrådet. Reform är ett väldigt relativt begrepp. En vettig reform vore att avskaffa väktarrådet och införa en sekulär stat.

Jag tror att det blir en explosiv revolution till slut. Det Iranska folket kastar ut prästerna från allt politiskt inflytande och landet blir sekulärt

Det blir som i Sovjetunionen, Gorbatjov försökte reformera kommunismen, men resultatet blev att Sovjet upplöstes och kommunismen förbjöds.


RFSU?

Riksförbundet för sexuell upplysning är till för att upplysa om sex och samlevnad. De har ingen upplysning om tantrisk och taoistisk syn på sexualitet och kärlek.

De tantriska och taoistiska traditionerna har en utvecklad syn på sexualiteten. Det är en syn på sexualitet, känslor, kärlek och andlighet som omfattar alla sinnen. En helhetssyn som har rötter tusentals år tillbaka i tiden. Även om de former av tantra och tao som lärs ut nu i västerlandet har anpassats till nutida och västerländska förhållanden, så bygger den på traditioner från Kina och Indien.

Är RFSU en organisation för bevarandet av vår kultur och vårt samhälles traditionella värderingar? Är de rädd för att det ska bli så stora konsekvenser av förändrade förhållningssätt att de undertrycker upplysningarna om tantra och tao?

De kommer inte att lyckas. När inte RFSU har kurser och information som är inspirerad av tantra och tao, så är det andra som har det.

Det finns ett växande antal kurser och böcker som är inspirerade av tantra och tao. I Tyskland finns det många tantraskolor och tantrainstitut. Det blir också allt fler kurser i Sverige. Det har till och med startats utbildningar till erotikpedagoger.

Det är synd om en organisation som RFSU blir sedd som en förstelnad gammal institution, bara för att de inte bejakar de möjligheter som finns. Riksförbundet för sexuell upplysning blir istället ett riksförbund för sexuellt undertryckande.


6 juni, memoriam över Sverige


Den 6 juni firar vi minnet av det en gång självständiga Sverige.

Man ska inte säga att det var bättre förr, men det var i alla fall en viss ordning och reda. För 20 år sedan visste vi vilka vi var och vilka vi tillhörde. Vi var ett fritt, demokratiskt, rikt, självständigt, neutralt land och tillhörde den rika västvärlden. Vi var ett gott exempel, världen lyssnade på oss och vi hade ett bra självförtroende.

Men, sedan förändrades det. Det kanske började redan 86, vår röst i världen, vår statsminister blev mördad. Att mörda politiker var sådant man höll på med i andra länder, inte i Sverige, trodde vi. Skottet på Sveavägen var ett skott som skakade och skadade Sverige.

Det var också 1986 som sprickorna i Sovjetunionen började synas. Tjernobyls kärnkraftverk exploderade och spred radioaktivitet över både dem och oss. Det gick inte längre att hemlighålla bristerna i det sovjetiska samhället, det krävdes öppenhet och förnyelse.

Inte ens "vi" i västvärlden var så tekniska och duktiga, vi kunde inte ens skicka ut människor i rymden utan att de sprängdes i tusen bitar. Olyckan med rymdfärjan Challenger skakade USA.

Sedan dess har det inte varit sig riktigt likt i Sverige och världen. Vi släppte löst reglerna för pengarna och fick bankkris, 500 % ränta och ansökte om att få gå med i EG.

I öst revs Berlinmuren och järnridån, kommunistregimerna i Östeuropa föll och Sovjetunionen upplöstes.

När det kalla kriget var slut trodde amerikanarna att de var bäst, den enda supermakten och att de ensamma skulle styra världen. Men, när de fick en president som var påverkad av kristna höger fundamentalister och militärer. Försvarade den amerikanska klimatskadliga livsstilen. Förklarade att alla som inte var med dem var emot dem, då tappade USA världens förtroende.

När supermakten blev anfallen i sitt hjärta, Pentagon och de två höga världshandelstornen blev påkörda utan att de kunde stoppa dem, fick presidenten och USA terroristnoja, anföll Irak och Afganistan och fick hela världen emot sig. Till slut fick presidenten även hela USA emot sig. Inte blev det bättre av att det var stora underskott i budgeten och att det blev bankkris heller.

Nu har USA en svart president i Vita Huset. Världen hoppas på att Kina och Indien ska rädda oss ur den ekonomiska krisen. Pirater vill ha våra röster i EU parlamentet för att vi inte ska bli avlyssnade av de som har makten.

Världen har blivit så global och snurrig att man inte längre vet vad som är vänster eller höger, öst eller väst, vilka som är fattiga och vilka som är rika.

Vem kunde för 20 år sedan drömma om att det skulle bli på detta viset?


Nätverk för oljeoberoende

Jag är med i ett nätverk för de som arbetar med omställning till ett oljeoberoende samhälle.

För att få fart på diskussionerna, har jag skrivit lite klimatskeptiska inlägg.


Någon skrev ""naturen själv släpper ut mångdubbelt mer koldioxid än människan så våra utsläpp är försumbara", detta är förvisso delvis sant, men den absorberar faktiskt för närvarande samtidigt mer än den släpper ut så det är de mänskliga utsläppen som ser till att öka halten i atmosfären." Det är intressant, varför absorberar naturen mer än den släpper ut? Kan det vara för att det finns mer koldioxid att absorbera? Ju mer koldioxid, ju bättre växer det. Naturen balanserar upp människans utsläpp.

"Sen finns det andra sidor i frågan som också är väldigt intressanta och det är samband med ekonomi och med folkhälsa och välbefinnande."

Ja det är intressant och komplext. Jag skriver en del om det på min blogg.


På 70-talet var det många som var engagerade i miljöfrågor. Då sa man att oljan skulle ta slut inom 30 år. Det skulle bli världssvält, kärnvapenkrig, överbefolkning och allmänt nöd och elände. Nu 30 år senare så säger man att oljan räcker i 30 år till, kalla kriget är slut och det är fler i världen som lider av fetma än av svält. Domedagsprofeterna hade fel. Är klimatfrågan en ny katastrofteori för dagens domedagsprofeter? Är folk trötta på domedagsprofeter?

Eller, kanske "domedagsprofeter" behövs för att vi ska se farorna i tid och hinna avvärja dem innan de inträffar. Uppmärksammandet av kärnvapenhot, överbefolkning och miljöförstöring gör att vi gör något åt det.

Jag tror att det finns stora möjligheter att skapa en värld där vi tar till vara all den energi som flödar från solen. Vi kan ta tillvara den energin som finns i jordens inre, energin i vinden och vattnet. Vi kan undvika att släppa ut koldioxid, vi behöver inte chansa på att koldioxid utsläppen inte gör något. Vi kan ställa om.


Men, det behövs en positiv inställning och goda exempel. "Teknikfientliga flummiga miljömuppar" får ingen respons bland vanliga människor. Det är när ingenjörer, entreprenörer och kapitalister får upp ögonen för miljö, energi och ekologiskt byggande som det händer saker. Som jag uppfattar det nu så är det det som börjar hända. Det är positivt. Sådana exempel bör lyftas fram.


Blondinbella, eller Isabella Löwengrip

Blondinbella har en självförtroendeskola. Jag tycker det är som att sätta bocken till trädgårdsmästare. Det är tackvare sådana som Blondinbella som många tjejer har dåligt självförtroende.

Oavsett om hon skriver "Det är mycket bättre att jobba på att tycka om dig själv, oberoende av alla andra." Budskapet blir ändå, man ska vara så ung, blond, vacker och framgångsrik som jag, för att vara inne.

99 procent av alla tjejer är inte som Blondinbellla. Om de då har dåligt självförtroende från början och jämför sig med henne så får de ännu sämre självförtroende. Kloka tjejer med självförtroende bryr sig inte om vare sig henne, eller att gå in på hennes blogg.

För mig är Blondinbellas blogg ett praktexempel på meningslösa ointressanta mode, fest, och shopbloggar. Nu går jag på fest, nu har jag shoppat det och det. Nu ska jag äta det och det på restaurang, bla, bla, bla. Om man ska ta ett typexempel på dumma blondiner, kan man ta Blondinbella.

Inte för att jag tror att Isabella Löwengrip är dum, hon är troligtvis en smart affärskvinna, men hennes blogg befäster bilden av den dumma blondinen som bara bryr sig om mode, killar och fester.

Ungdomars rädsla att visa sig naken inför andra har ökat enligt radioprogrammet Godmorgon Världen. Ungdomarna vågar inte visa sig naken för att de inte ser ut på "rätt" sätt enligt dem själva. Blondinbella förstärker den tendensen.


RSS 2.0