Balansen i flödet

Det viktiga är balansen i flödet av energi, pengar, livskraft och materia. Enligt kinesisk läkekonst är flödet av livsenergin, qi, viktigt för hälsan. Om livsenergin blockeras eller slutar att flöda blir man sjuk och dör. Det ska vara balans i flödet, inte för mycket, inte för lite. Det ska vara en dans mellan motpolerna Yin och Yang, kallt och varmt, manligt och kvinnligt, aktivitet och vila.
Det oljeberoende slit och släng samhället har inte balans. Det är ett samhälle med både för mycket och för lite. Det är ett samhälle som inte har ett hälsosamt flöde av energi och materia.
Att använda olja kan ge obalans i naturen, ekonomin och atmosfären. Det blir ett flöde av pengar till oljebolagen som inte återgår till konsumenterna. Beroendet av olja ger en osäkerhet i flödet av energi och pengar. Om oljan tar slut blir det kris i ekonomin. Om den bränns upp blir det överskott av koldioxid i atmosfären. Om oljan släpps ut förgiftas naturen.
Vi är en del av naturens och universums flöde. Jorden tar emot ljuset från solen, omvandlar den till energin i gröna växter, luften, jorden och vattnet. Det ger värme, regn, vind och gröna skogar. Lika mycket energi som flödar in från solen, strålar ut som värmeenergi. Det är balans mellan utstrålning och instrålning.
Det vi kan göra är att vara en del av det kretsloppet. Vi kan ta till vara energin som solen ger och använda den till det vi behöver innan den släpps ut som värme till universum. Vi kan skapa ett kretslopp av de material vi använder på jorden, utan att sprida ut dem och förgifta planeten.
Ett kretsloppssamhälle med flödande livs och solenergi är det jag vill ställa om till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0