En permanent hållbar kultur

Det behövs en kultur som kan vara permanent och hållbar. Dagens kultur är mer av en ohållbar kultur där vi festar så mycket vi kan, tills soppan och hela härligheten tar slut. Efteråt kommer domedagen, baksmällan och katastrofen.
Tillväxt är något som ses som positivt och viktig, den ska helst vara stor och ohämmad, utan att den ifrågasätts och förklaras. Ungefär som att ta en sup till, på en fyllefest, baksmällan får du ta i morgon, nu ska vi vara glada och festa.
I verkligenheten är det bara cancerceller som växer ohämmat tills både cancercellen och värden dör. Ska vi också ha ohämmad tillväxt tills världen och vi dör?
Det är bättre att ha en kultur där vi tillfredställer våra verkliga behov samtidigt som det ekosystem vi är en del av förbättras. Vi bör utveckla redskap att skapa en hållbar livsstil.
Om vi vågar vara nakna fysiskt, mentalt, psykiskt och andligt och vågar erkänna fel och brister hos oss själva, samhället, tekniken och systemet, men även det vackra, sköna och kärleksfulla med oss, varandra och vår planet, då kan vi också skapa bästa möjliga förutsättningar för en fantastiskt bra framtid.


Permakultur, skogsträdgårdar och fleråriga grönsaksodlingar

Jag var på ett föredrag om fleråriga grönsaker och biologisk mångfald i trädgården.
Jag har tyckt att de 25-30 olika grönsaker, frukter och bär som jag odlar är många sorter. Sedan lyssnar jag på Annevi Sjöberg och Philipp Weiss och förstår att det finns hur många grönsaker som helst som jag inte ens har hört talas om.
Utvecklandet av permakultur, skogsträdgårdar och fleråriga grönsaksodlingar är viktigt för att skapa ett omställt samhälle tror jag. Det finns mycket att lära sig, inte ens miljövetare och skgogsträdgårdsmästere som Annevi och Philipp vet allt om fleråriga grönsaker och vad man kan göra med dem. De efterfrågar fler tips i sin bok om fleråriga grönsaker.


RSS 2.0