Vad är hög standard?

Vad är hög standard? Är det att ha en livsstil med hög omsättning av pengar, prylar och energi? Eller är hög standard att må bra, njuta av livet och känna sig lycklig?
Många tror att ha ett bättre liv betyder att man ska ha en högre omsättning av prylar, pengar och energi. Det kanske var sant på ”den gamla goda tiden” när vi var trångbodda och knappt hade mat för dagen. Nu när vi har uppnått en högre teknisk och ekonomisk nivå är det sambandet inte lika självklart.
Att ha möjlighet att gå ut i skogen, sitta på en stubbe och lyssna på fåglarna kan vara mycket mer värdefullt än att sitta på en bar, dricka dyra drinkar och lyssna på en fyllkajas skryt.
Att stressa runt på stan och köpa senaste nytt för att skryta för människor som man inte ens känner eller bryr sig om, kanske inte alls ger någon riktigt hög klass på livskvalitén.
Då kanske det ger mer att reparera den gamla prylen tillsammans med någon vän och ha en trevlig samvaro.


Arbetsförmedlingen


Först gör de Arbetsförmedlingen till en kontrollinrättning för att kolla att de arbetslösa söker de antal jobb som de har bestämt. All den kontrollen tar så mycket tid att de inte hinner förmedla några jobb. Arbetsgivarna undviker att gå till arbetsförmedlingen för att slippa alla ansökningar från människor som söker för att de måste, men varken har vilja eller kompetens för jobbet. Sedan dyker det upp privata aktörer som tar grädden på moset av arbetsökande och förmedlar arbeten. Problemet blir att det blir miss matchning dels för att arbetsökande och arbetsgivare inte hittar varandra för att de går till olika aktörer, inte vet av varandra eller inte finns på orten och att de svårplacerade blir över och hamnar mellan stolarna.
Sedan klagar man på arbetsförmedlingen att de inte förmedlar jobb. Om man ger Arbetsförmedlingen förutsättningar och resurser så skulle de klara av jobbet bättre och både samhällsekonomin och människorna skulle tjäna på det. Som det är nu tjänar en del bemanningsföretag pengar och de arbetslösa förlorar pengar, livsglädje och ork.
Om vi får medborgarlön och slopar kontrollerna och alla arbetsgivare gick till arbetsförmedlingen skulle missmatchningen minska, fler skulle hitta passande arbeten och arbetsgivarna skulle slippa en massa onödiga jobbansökningar.



Öpnna hjärtan varje dag

Jag tycker att det är synd, skam och skandal att kvinnor går omkring och inte blir sedd, hörd, berörd och älskade varje dag.
Deras medfödda kapacitet att bli kärleksfulla gudinnor kanske aldrig blir förverkligade för att de inte blir kärleksfullt behandlade. De kanske inte  ens vet om att de är gudinnor innerst inne för att ingen har talat om det för dem.
Alla hjärtans dag i år kan vara den dag där hjärtan öppnas för att förbli öppna. Alla dagar från och med nu kan vara  alla hjärtans dag.


Brister i Svenskt näringslivs tänkande.

”Svenskt näringsliv” skriver:
"Ekonomisk tillväxt innebär att de samlade resurserna ökar, vilket i sin tur innebär att olika behov inte behöver ställas mot varandra. I ett samhälle med nolltillväxt eller negativ tillväxt däremot kan varje nytt behov endast tillfredsställas på bekostnad av något annat"

Det finns flera brister i det tänkandet. De tänker sig att bara en ökad produktion ger ökat välstånd, men det är fel. Om vi har ett samhälle med nolltillväxt eller negativ tillväxt innebär inte det att produktionen slutar, det innebär bara att den är lika stor som förra året eller lite mindre.
Om vi t.ex. bygger ett hus det ena året så behöver vi inte bygga ett hus nästa år, för då har vi redan ett hus. Att då bygga ett hus till eller två hus bara för att det ska vara tillväxt i produktionen är fel tänk.
Eller om man tänker på antal TVn , bilar eller vilka prylar som helst. Om vi tillverkar grejer med kvalité så kan vi ha minskad tillväxt men ändå ökande mängd prylar, om nu mängden prylar är något som är önskvärt.
Dessutom om det är tillväxt inom ett visst område där det är brist kan det uppvägas mot minskad produktion inom ett annat område där det finns för mycket, så att den sammanlagda produktionen blir mindre utan att det blir någon kris i ekonomin.
Ekonomi betyder hushållning egentligen, inte värdet av produktion av varor och tjänster som siffrorna för BNP och tillväxt visar, som näringslivet, ekonomer och politiker verkar tro.
Dessutom fungerar inte beräkningarna av BNP heller, för att robotars och datorers arbete  räknas inte in i produktionen för de har ingen lön och semesterersättning, de bara jobbar dygnet runt och produktionskostnaderna som ger BNP siffror minskar.
Klas Eklunds bok ”Vår ekonomi : en introduktion till samhällsekonomin” har fått skrivas om flera gånger, för att ekonomernas teorier inte stämmer med verkligheten. Han får nog skriva om den flera gånger innan de förstår att tillväxt, natur, miljö och livskvalité måste passa in med varandra på ett bra och hållbart sätt för att man ska ha en bra ekonomi i betydelsen bra hushållning.



Vi kan inte vänta på en stark man

Vi kan inte vänta på att en stark man, stark kvinna, staten eller kapitalet ska fixa världen så att det blir bra. Vi måste göra det själva, var och en, tillsammans med varandra.
För att skapa en hållbar värld krävs det många olika specialkunskaper. Det behövs kunskaper i teknik, elektronik, och fysik för att den moderna världen ska fungera. Det behövs kunskaper i biologi, ekologi och odling för att få den hälsosamma hållbara maten vi behöver.
Vi behöver lärare, pedagoger, och informatörer för att sprida kunskaper och inspirationer till människorna för att förhindra fördomar, okunskap och lögner.
Det behövs läkare, psykologer och hälsovetare som har kunskaper om kropp och själ för att hjälpa oss att bli friska om vi blir skadade eller sjuka.
Ingen kan allt, men alla kan någonting, därför behöver det vara ett samarbete mellan människor med olika yrken, intressen, talanger och kön.


RSS 2.0