Alternativ fakta


Att det har snöat i Sahara, Donald Trump har blivit president i USA och att nationalister har ett internationellt möte är fakta, trots att det är svårt att tro det. Men däremot är ”alternativ fakta” inte med sanningen överensstämmande fakta, det är lögn.
Det är ovanligt att det snöar i Sahara, men det händer, det är oftast för varmt för snö.
Den som blir vald till president i USA brukar vara en person som har politisk erfarenhet, omdöme och har en genomtänkt politisk målsättning. Donald Trump har ingen politisk erfarenhet, inget omdöme och ingen genomtänkt politisk målsättning, ändå blir han vald.
Nationalister anser att det egna landet är bäst och att utlänningar och deras kulturer, idéer och språk är sämre. Att ha ett internationellt samarbete med andra nationalister från andra länder blir då en paradox. Vilket språk ska man prata? Vilket land är bäst? Vilken mat ska de äta?
Logik och praktik går inte alltid ihop.
Det finns alternativa tidningar till höger och vänster och specialtidningar om speciella intressen som skriver om världen, politiken och händelser från andra synvinklar. Det kan vara bra att få information om olika sätt att se på saker och ting, men det ska ändå bygga på fakta, inte lögner.  Men, det som Kellyanne Conway, Trumps närmaste rådgivare i Vita huset kallar ”alternativ fakta” är ändå bara lögn.


Slöseri


Det pratas om slöseri när mat inte äts utan slängs. Det skrivs om onödiga prylar som köps och hamnar i soporna och diskussioner om energi som eldas för kråkorna.
Men, det finns också andra sorters slöseri.
Det är slöseri med alla frön som inte blir sådda, alla drömmar som inte blir förverkligade, alla möjligheter som inte blir upptäckta. Vindenergi som inte tas tillvara, solsken som inte laddar batterier, skönhet som inte beundras, beröring som inte ges och kärlek som inte uttrycks.


Lite perspektiv

Lite perspektiv på tidens gång, nu när det är ett nytt år.
Om jorden vore 1 år så skulle dinosarierna ha dött på juldagen, människan ha blivit till en halvtimme före midnatt på nyårsafton och industrisamhället som en raket som avfyras vid tolvslaget, pfuitt pang! Inte mer.
Ska det bli bara ett pfuitt pang! eller kan vi skapa något mer långvarigt?


RSS 2.0