Det behövs en ny logik.

Vårt system var logiskt, om vi orkar tänka efter. Vi behöver inte skylla på någon annan. Vi kan söka förklaringar i historien, där vi inser att vi själva och våra förfäder är delaktiga.

Det kanske kräver en längre text som kräver eftertanke, för att förklara hur jag menar.

”Vad beror på vad?”

Vi har släpat och slitit genom historiens gång för att få mat på bordet. De första 200 000 åren ungefär letade, jagade och samlade vi den mat vi behövde. För ungefär 10 000 år sedan kom några på att om man sådde frön kunde man skörda grödor och slapp leta, då föddes jordbruket. Efter ett tag var det några nyfikna som såg att vissa stenar smälte om man värmde dem och man kunde forma metallerna till redskap, det underlättade livet. För ungefär 200 år sedan kom några smarta genier på att man kunde göra maskiner som gick på kol, ved och olja och industrin utvecklades och man kunde göra mycket mer än man hade kunnat göra förut med bara muskelkraft. De senaste årtiondena har robotar och datorer utvecklats så att vi kan styra och räkna ut mycket mer än vad vår hjärna klarar av att räkna ut på egen hand.

Det är på många sätt en bra utveckling som mänskligheten har upplevt. Det har varit logiskt och smart att ha allt effektivare redskap, maskiner och datorer. En ökad produktion har varit viktigt för att alla skulle få tillgång till mat, kläder, husrum, med mera. Det är fortfarande viktigt för delar av världen. Det kallas ”tillväxt” och uppmuntras via marknadsföring och produktutveckling.

Men, eftersom vi är en del av naturen kan vi inte använda jordens ’jungfruliga material’, på sätt som skadar naturen, miljön, vattnet och luften. Vi kan inte heller göra slut på råvarorna och slänga dem som avfall, det skadar oss och framtida generationer.  Eftersom tillväxten beräknas efter kostnaden förknippat med arbetskraften och arbetskraften ersätts med maskiner, robotar och datorer är inte tillväxt ett bra mått på välstånd längre.

Det som en gång var logiskt och smart är inte längre logiskt och smart. Nu när vi kan producera mer och mer utan att vi behöver slita och släpa ut oss. Vi kan fara jorden runt och vi har varit på månen, då bör vi ha andra mål än att öka konsumtion och produktion. Vi har nu möjlighet att utveckla våra talanger, intelligens och intressen på en mängd olika områden, nu när vi inte behöver släpa och slita som vi har gjort genom historiens gång för att få mat på bordet.

Problemet nu är att mycket av samhället, politiken och ekonomin fortfarande styrs av den gamla logiken, behoven och föreställningarna. Vi behöver utveckla en logik där livet, naturen, skönheten, kärleken, med mera är det viktiga inte ökad produktion och konsumtion. Och den logiken kan vi alla vara med och utveckla.


RSS 2.0