Vettig balans mellan tillit och ifrågasättande

Bristen på tillit till den etablerade vetenskapen och officiell statistik är ett problem, men, det är också bra att vara kritiskt tänkande och att ifrågasätta slutsatser och ”sanningar”.

Problemet är att få till en vettig balans mellan tillit och ifrågasättande. Å ena sidan att bara säga ja och amen till allt vad etablerad vetenskap, politiker och ledare säger leder till stagnation. Å andra sidan om man tror att alla vetenskapsmän, politiker och ledare har gått ihop i en konspiration för att utnyttja och lura folket, då har man gått för långt åt andra hållet.

En expert är en person som kan väldigt mycket inom ett begränsat område. Om han går för långt kan han bli fanatisk och koncentrera sig så mycket på sitt lilla intresse att han glömmer bort konsekvenserna för allt annat.

En generalist kan lite om allt möjligt. Om han går för långt kan han tro att han vet allt om allting och glömma bort att han vet väldigt lite om det mesta.

Politiker och de som är intresserade av samhällsfrågor bör vara generalister för att få en helhetsbild, men ändå vara öppen för experternas kunskaper.

Det som har förändrats nu i vår tid är de möjligheter som internet ger. Alla kan få information om allt möjligt, både sanningar, lögner och allehanda teorier, ideologier och påhitt. Alla kan tycka, tänka och ge uttryck för sina synpunkter. Det kan man kalla ett samhälle med mångkultur, till skillnad mot förr på den gamla ”goda” tiden när prästen i byn var auktoriteten som bestämde och visste vad som var rätt och fel.


RSS 2.0