De socialkonservativa

 De socialkonservativa i muslimska länder blir islamister, i Indien blir de hindunationalister, i Sverige Sverigedemokrater, nazister eller någonting liknande.

Det socialkonservativa har gemensamt är att de vill bevara olika samhälleliga relationer genom plikt, traditionella värderingar och etablerade institutioner. För att samhället ska fungera menar man att en strikt social struktur behöver etableras. Generellt är socialkonservativa tveksamma till social förändring och tror på att bevara status quo gällande familjerelationer, sexuella relationer och patriotism.

Det gör att det moderna föränderliga samhället blir något negativt och hotande. De internationella kontakterna och samarbetena ses med misstänksamhet. Den feministiska och sexuella frigörelsen ses som ett hot mot familjen och samhället. De religiösa föreställningarna och institutionerna får inte ifrågasättas och andra religioner än den ”rätta” ska bekämpas.

Sverigedemokraterna anser att den ideologiska inriktning som har bäst förutsättningar att bidra till skapandet och upprätthållandet av ett gott samhälle är en socialkonservatism på tydlig nationalistisk grund.

Sverigedemokraternas socialkonservatism med en tydlig nationalistisk grund gör att de är avvisande till de framsteg som forskning och utveckling har gett oss. De vill tillbaka till hur det var ”förr”, oklart när ”förr” var.

De är rädd för inflytande och inflyttade från andra länder, de är inte som ”oss”. De överdriver de problem som finns och uppstår när olika människor möts och bortser från fördelarna med mångfalden av intryck och lösningar.

Paradoxen med socialkonservativa från olika läger är att de har mycket gemensamt, men ser varandra som varandras värsta fiender. Socialkonservatismen är inte en hållbar inställning i längden. Världen förändras och vi med den oavsett om vi vill det eller inte.

Det värsta med den nationalistiska fundamentalistiska och religiösa socialkonservatismen är att den kan skapa och skapar våld, krig och motsättningar i onödan.


RSS 2.0