Skall vi höja eller sänka tonläget?

I en grupp på Facebook ställdes frågan: Skall vi höja eller sänka tonläget? Skall vi lägga oss platt inför galningar eller hur skall vi bete oss?

Jag svarade: Även om man tycker att någon är en okunnig, galen idiot, så är det ingen bra idé att säga det till den personen. Ingen blir klokare av att bli kallad idiot. Ingen blir kunnigare av att kallas okunnig. Den som blir kallad galen blir inte mindre galen.

Mitt svar på frågan om vi ska höja eller sänka tonläget, är att vi ska sänka tonläget. Vi ska inte heller lägga oss platt inför galningar. Om de utför våld, då måste de stoppas för att förhindra att de skadar andra. Men, annars är det bästa sättet att bete sig att fråga vad de tycker, tänker och menar egentligen. Hur har de kommit fram till sin tro, uppfattning om verkligheten och sin åsikt. Sedan om det kommer fram att det beror på okunskap, missuppfattningar, fördomar eller helt enkelt andra upplevelser, erfarenheter och värderingar så kan man kanske få en bättre förståelse för den personen. Det betyder inte att man nödvändigtvis håller med eller ändrar den egna uppfattningen, men man får en chans att ge sin syn på saken på ett sätt som kanske den andra kan förstå.

Att höja tonläget ger bara mer hot, galenskap, våld, rädsla och otrygghet.

 


RSS 2.0