RFSU, troll och skolan

Det har varit en debatt i TV och på bloggar, om RFSU ska vara på skolan och informera eller inte.

En annan diskussion har handlat om debatteknik på nätet. En del som kallas troll förstör debatterna genom att gå in och mobba deltagarna.

En tredje diskussion handlade om hemundervisningens vara eller inte vara.

De debatterna hör ihop med varandra.

Nu när den nya tekniken gör det möjligt med praktiskt taget obegränsat informationsutbyte mellan människor, vill regeringen förbjuda hemundervisning. Nu är det möjligt för alla åldrar, vuxna och barn att på ett individuellt anpassat sätt ta reda på praktiskt taget allt man vill veta och få tag på de kontakter man vill ha, med hjälp av datorer och nätet.

Det som skolan borde göra är att lära ut hur man klarar av att hantera all den information som sköljer över oss, utan att drunkna eller bli stressad.

Hur ska man sortera?

Vad ska man ignorera?

Hur undviker man att bli lurad, mobbad eller missförstådd?

Informationsfloden är egentligen en stor ocean. Den är svår att överblicka, men kan också ge obegränsade möjligheter för den som vågar sig ut från stranden. Man ska passa sig för att fastna bland de närsynta gäddorna, krokodilerna eller trollen, med stora käftar, som inte vågar sig ut på öppet vatten. De är bara rädda för de fria ytorna och vill dra ner andra under ytan. Mobbning, trakasserier och att kalla andra för diverse nedsättande saker är bara ett sätt att undvika frågan och att själv framstå som den vinnande härskaren.

En del som vill ha hemundervisning vill ha det för att barnen ska slippa bli mobbade. Men en skola som är bra, är en skola som där eleverna känner sig som hemma och de blir sedd, hörd och berörd och ingen vill mobba. En skola som är anpassad till elevernas ålder och förutsättningar.

Hemundervisning kan vara bra om föräldrarna är engagerade och har tid. För de flesta föräldrar tror jag det är svårt att ha den tid, engagemang och kunskap som krävs.

Det kan vara svårt för lärarna också att kunna allt. Därför kan det vara bra om en sådan organisation som RFSU kommer till skolorna och informerar. Även om RFSU har brister och inte informerar om den sexuella energin och dess möjligheter som de tantriska och taoistiska skrifterna talar om, t.ex., så har de ofta mer att komma med än vad blyga lärare har.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0