Centerpartiets idéprogram


Centerpartiets idéprogram väcker debatt. Det är bra att det blir debatt. Det borde ha varit debatt om idéerna för länge sedan. De nyliberala tendenserna och Stureplanscentern skulle ha granskats tidigare.
Frihet är ett viktigt ord i idéprogrammet. Problemet med frihet är att det kan tolkas på så många olika sätt av olika människor. Frihet för den ena kan bli ofrihet för den andra. Om vi har frihet att utnyttja naturen hursomhelst nu, kan det innebära en ofrihet för framtidens människor om de blir tvungna att leva i en miljöförstörd och förgiftad värld.
Fri företagsamhet kan innebära en utsugning av människor och deras arbetskraft. Vilken frihet har den enskilda fattiga människan mot det stora företaget, om det inte finns en stark fackförening?

Om Centerpartiet menar att lägre löner, avskaffad arbetsrätt och svagare fackföreningar är lösningen på dagens utanförskap för invandrare, då löser de ett problem med att skapa flera andra. Jag tror inte att lägre löner, avskaffad arbetsrätt och svagare fackföreningar löser några problem. Förslaget om fri invandring är orealistiskt därför att det kräver ett nyliberalt samhälle som de flesta inte vill ha, vare sig de är centerpartister eller något annat.

I förslaget till Idéprogram står det ”Genom lokalt såväl som globalt ansvarstagande är en hållbar framtid möjlig. Detta kräver dock kraftfulla insatser mot miljöproblem och klimatförändringar, och en politisk vilja att låta människor nå sin fulla potential för mänsklighetens bästa.” Javisst, men det kräver ett starkt samhälle, inte ett svagt.
Man skriver också ”Centerpartiet värnar frihet och äganderätt och anser att människor måste få hantera sina resurser och tillgångar så som de själva önskar.” Det kan bli en konflikt mellan att få hantera sina resurser och tillgångar så som de själv önskar och globalt ansvarstagande. På vilken sida ställer sig Centerpartiet då? Är det globala eller det privata viktigast?

”Vi vet av erfarenhet att det är möjligt att kombinera ett offensivt klimatarbete med fortsatt ekonomisk tillväxt.” Står det. Vet vi? Har det skett något offensivt klimatarbete? Är det möjligt, nödvändigt och önskvärt med ekonomisk tillväxt? Kan vi ha ekonomisk tillväxt hur länge som hälst? Vad är ekonomisk tillväxt?

Centerpartiet borde inrikta sig mer på livskvalité än fortsatt ekonomisk tillväxt. En ensidig inriktning på ekonomisk tillväxt är varken hållbart eller klokt. Ekonomisk tillväxt var viktigt tidigare i ett materiellt fattigt samhälle, nu är livskvalité i ett utvecklingssamhälle det viktiga.

”Människor måste själva få besluta över sina privatliv, relationer och tillgångar. Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar.” Visst människor måste få bestämma själva om hur många de vill gifta sig med, om det är människor som bestämmer själva. Det kräver jämlikhet mellan könen och inte som det har varit i samhällen där månggifte har varit möjligt.

Arvsrätten bör vara kvar för att undvika onödiga arvstvister. Det kan bli arvstvister ändå, men det är bra om det finns regler att följa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0