Kommer det en ny grön vår?

De röd-grön-rosa partierna och sympatisörerna bör samla sig och ge sin bild av världen inför det extra val som infaller strax efter vårdagjämningen. Kommer det en ny grön vår eller blir det en gråblå betongpolitik med inslag av brunröta?
Jag tror att de partipolitiskt aktiva politikerna behöver hjälp att formulera en ny politik och världsbild när det gäller ekonomi, miljö, klimat, kultur, arbete och mycket annat. En förändrad värld behöver nya förhållningssätt för att de ska fungera nu och i framtiden.
Kan man ha en ekonomisk teori som bygger på tillväxt om det BNP som mäts när man beräknar tillväxten inte är mätbar på samma sätt längre?
Det finns tre olika metoder att räkna ut BNP på, utgiftsmetoden, produktionsmetoden och inkomstmetoden, men de bygger alla på att någon får en lön för utfört arbete. BNP har även tidigare varit en bristfällig beräkningsmetod för att en del av produktionen inte kommer med i BNP. Oavlönat arbete hemma, ideellt arbete och svartarbete räknas inte in. Nu med ett ökat antal robotar, datorer och automatiska maskiner blir det ett ännu mer bristfälligt mätverktyg. Mycket produktion och tjänster som förut utfördes av avlönade människor utförs nu av datorer och maskiner som inte har någon lön.
En text skrivet på A4 papper som skrivs av en människa på en skrivmaskin tar tid och kostar lön och kan bara läsas av en människa i taget, men samma text skrivet på en dator kan skrivas ut i många exemplar på en skrivare eller mejlas till många människor och läsas av många utan att det kostar mer än en textförfattares lön. Är de texter som skrivs på dator mindre värda än de som skrivs på skrivmaskin, bara för att de kostar mindre att producera?
Förutom att en tillväxt i den ekonomiska aktiviteten kräver en stor ökning i den faktiska produktionen så riskerar en ensidig satsning på ekonomisk tillväxt att miljö och klimatmål blir lidande. Över en viss nivå ökar inte en ökad tillgång på materiella tillgångar upplevelsen av livet som meningsfullt, lyckligt och tillfredsställande. Då är det andra faktorer som är viktigare.
Ändå finns det en skräck bland dagens politiker, främst på den blå sidan, att ens ta upp frågan om tillväxtens vara eller inte vara, vad det är, om den är hållbar eller inte och om den möjligen inte går att upprätthålla i evighet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0