Förödande centralism

Johan Linander som är partistyrelseledamot för Centerpartiet, skriver på SvD opinion att centralismen är förödande.

Rubriken var ”Centralismen är förödande”, det kan stämma i och för sig, men det som verkligen är förödande för Centerpartiet är Stureplanscenterns inflytande och nyliberalismen.
Om man vill ha decentralisering då bör man lyssna mer på centerpartister ute på landsbygden inte på Stureplanscenterns idéer. Det som verkligen skapar en förödande centralism är om man släpper marknadskrafterna fria. Då blir det verkligen ett samhälle där fler beslut fattas längre ifrån medborgarna, kanske inte ens i vårt land utan besluten fattas av något storbolag i ett annat land.  Jag tror inte att svenska folket vill ha det så. 
Jag är varken  för socialistisk centralstyrning eller att de fria marknadskrafter ska få styra, jag är för blandekonomi. I en blandekonomi är det är en blandning av privata företag, offentlig sektor, föreningar, byalag, familjer, m.m som äger, styr och bestämmer. Decentraliseringen betyder då att besluten fattas på den nivå där det fungerar bäst för människorna.
Ett monopolföretag som vi alla är beroende av som järnvägnät och elnät bör vara ägt gemensamt av staten, för att inte bli beroende av ett företags godtycke.
Vård, skola och omsorg som har med människor och göra, lämpar sig inte för kortsiktiga riskkapitalbolags vinstmaximering.
Om Centerpartiet är ett decentralistiskt parti som menar att varje beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt och helst av medborgarna själva, då bör man ta tillvara de möjligheter och tillgångar som finns på landsbygden. Som det är nu låter man de vinster som vattenkraft, skog och gruvor ger, försvinna in i storbolagens ägares fickor eller till Stockholms utbyggnad. Anledningen till att Centerpartiet har tappat röster de senaste 40 åren är att man har gått ifrån en politik som gynnar landsbygden och därmed hela landet. Det behövs motkrafter mot både centraliserad socialism och kapitalismens baksidor, där har Centerpartiet svikit. De började att gå i moderaternas ledband, nu har de blivit värre än moderaterna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0