BNP måttet är inte längre ett relevant.

BNP är ett mått på betalt arbete i ett land. När varor och tjänster tillverkas och tillhandahålls och säljs för pengar som registreras i någon kolumn som deklareras då räknas det in i BNP.
Pengar = betald arbetad tid. Problemet med BNP måttet är att det är så begränsat.
Obetald arbetstid räknas inte. Om jag odlar grönsaker och äter upp dem själv eller säljer till grannen svart, då räknas det inte, trots att de är godare och bättre än köpta besprutade.
När robotar tar över produktion i industrin då minskar den betalda arbetstiden och BNP, men produktionen ökar.
Det blir extra knas att kräva tillväxt av BNP nu, då allt mer av produktionen automatiseras, det gör att prylmängden kan öka trots att BNP inte ökar. Om då politiker och ekonomer i alla fall kräver ökad tillväxt, då är det ett bevis på att de inte vet vad de pratar om.
BNP måttet är inte längre ett relevant sätt att räkna produktion och tjänster på grund av alla datorer och robotar som tar över och de har ingen lön som kan räknas in i BNP.
Vi måste släppa tillväxt som mål. Frågan om tillväxt eller inte hindrar utvecklingen av de goda möjligheterna att förbättra välfärden och skapa meningsfull sysselsättning åt människorna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0