Kostnadseffektivt betyder färre anställda.

Det står i HT den 15 december att Bromangymnasiet ska utveckla sin undervisning med hjälp av ny teknik Undervisningen sker på distans, ett nytt sätt att kommunicera kostnadseffektivt och att minska koldioxidutsläppen. Kostnadseffektivt betyder färre anställda.

Anders Thorson från Hudiksvalls Sparbank skriver att Sverige är mitt uppe i den värsta krisen sedan trettiotalet. Det beror på vad man menar med kris. Vi har det betydligt bättre nu materiellt sett än vi hade det på 30-talet. ”Krisen” gör att BNP har gått ner någon procent. Vi har haft en tillväxt på cirka 48 % sedan 1990, industriproduktionen har ökat 12 gånger sedan 1935.

Anders ställer sig frågan varför ungdomsarbetslösheten är så hög. Jag tror att svaret är att den moderna tekniken gör att det nu behövs färre människor för att göra samma jobb än det behövdes förut. Bankkunderna gör uttag och överföringar själv, vem blir då anställd av banken? Skolor kan ha distansundervisning, med lärare någon annanstans i Sverige som undervisar flera tusen på en gång, vilken skola anställer nya lärare då?

De rödgröna politikerna i Gävleborg tror att besöksnäringen är en framtidsbransch. De har rätt i att det finns goda exempel inom besöksnäringen i Gävleborg och att det kan utvecklas vidare. Frågan är om det räcker för att ge ungdomarna jobb och intäkter.

En annan fråga man kan fundera på är om besöksnäringen och turismen ska öka, då måste människorna vara mer lediga. Pensionärer som är friska och har bra pension har både råd och tid, men unga som är arbetslösa har tid men inte pengar och de som arbetar har råd men inte tid.

För att det ska bli någon natur att titta på och vara i, så måste den bevaras. Går det ihop med ökad tillväxt och konsumtion?

Lösningen är en annan syn på ekonomi, arbete och tillväxt. Om vi delar på jobben och har en naturvänlig lokalt förankrad ekonomi, kan vi både minska koldioxidutsläppen och få ett arbetsliv som alla kan delta i. Det är klimatsmart både för gäster och bofasta i Gävleborg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0