Varför ohållbara livsstilsval prioriteras

Om vi frågar oss varför ohållbara livsstilsval prioriteras av både män och kvinnor framför det hållbara, så finns en del möjliga svar. Jag tror att den ohållbara materiella livsstilen beror på att materialismen är ett substitut för verkliga behov. Vi är biologiska, sociala och kulturella varelser som Birger Schlaug skriver, men jag menar också att sexualiteten, kärleken och andligheten har stor och avgörande betydelse för vårt liv.

Bristen på ett tillfredställande liv där livets känns meningsfullt, bra och härligt, beror oftare på en brist på kärleksfulla relationer, sociala kontakter och kulturell och andlig samhörighet än bristen på materiella tillgångar, åtminstone i vår del av världen. Men vi har ofta inte förmågan att vare sig se eller förstå vad som är fel och kompenserar det med mer prylar, sprit eller karriär.

Jag tror att vi behöver bejaka den livsenergi, glädje och möjligheter som finns i att bejaka våra grundläggande behov som sex, andlighet, närhet, mental stimulans och vårt behov av att både röra på oss och att vila.  Om en omställning till ett hållbart samhälle ska kunna ske, måste vi ifrågasätta gamla föreställningar när det gäller religion, kultur, sexualitet, makt och status.

Sexualiteten har endera tryckts undan av religionen eller utnyttjats av pornografin. Sexualiteten borde bejakas som en källa till livsenergi, kärlek och gemenskap av samhället, kulturen och religionen. I ett hållbart samhälle bejakas kärleken mellan man och kvinna där ingen förtrycker eller föraktar den andra. De gamla låsta religiösa föreställningarna borde ersättas av en andlighet där vi ödmjukt bejakar alltings fantastiska varande. I ett sådant samhälle skulle våld, missbruk och miljöförstöring minska betydligt och inte längre vara akuta problem.


Åkessons tal

Det är viktigt att bemöta Åkessons tal i Almedalen

Han sa:”6 och en kvarts miljoner svenskars land.” Vi är 10 miljoner i Sverige i dag. Han drömmer sig tillbaka till 30-talet. På 30-talet var vi 6 och en kvarts miljoner och nazister var en del av 1930-talets politiska liv, han vill tillbaka till 30-talet.

Han har rätt i att de döda skulle ha mycket att säga oss nu, om de kunde tala. De skulle säga: riv inte ner den demokrati, rättvisa och jämställdhet vi har byggt upp, låt inte nazister riva ner det vi har byggt upp.

Det Sverige vi har idag har byggts upp i samarbete med och utbyte av erfarenheter, kunskaper och idéer med andra länder och människor från hela världen. Vi skulle inte ha kunnat skapa den rikedom och mångfald vi har nu om vi hade isolerat oss från världen i övrigt.

”Det känns inte som Sverige längre” det kan jag hålla med om. Förr var sådana som Åkesson och hans anhang en marginell grupp som inte var så mycket att bry sig om, nu har de blivit större, farligare och måste stoppas innan det går för långt.

Vi ska sträva efter ett Sverige som håller ihop, säger han. Ja, det är bra, men det SD gör är att splittra Sverige. De utpekar ”vänsterliberala” feminister, invandrare, homosexuella och andra som inte håller med SD till fiender till Sverige och orsaken till splittringen, när det i själva verket är SD som orsakar splittringen genom att sätta grupper mot varandra.

Det är inte ”vänsterliberala” som har nedmonterat Sverige som fri, trygg och sammanhållen nation, det var de nyliberala som genom sina skattesänkningar, avregleringar och privatiseringar skapade de klyftor som högernationalistiska krafter nu utnyttjar för sina syften. SD:s inflytande på svensk politik må bara tillåtas bli en kort parentes i vårt lands historia. De klyftor som finns vill SD i praktiken förstärka genom att stödja ytterligare skattesänkningar, avregleringar och privatiseringar. Det är de som är med och nedmonterar välfärden. SD är ett hycklarparti.

Att sträva efter att vara ett humanitärt land, och att vara godhjärtade anser Åkesson vara fel och skadligt och är i opposition mot. De vill tydligen att Sverige ska vara ett land som är inhumant och ont.

De som verkligen är vänner till Sverige bör kämpa för att SD ska få så lite inflytande som möjligt. Övriga partier bör ta sitt ansvar och avvisa SD:s politik, fördomar, lögner och skrämselpropaganda.

Trots att 2010-talet är det decennium då det dödliga våldet har varit på den lägsta nivån sedan 1960-talet, så målar de upp en bild av att våldet har ökat och att Sverige har blivit otryggare. Det behövs tuffare tag mot lögner och fördomar. SD är inget att skratta åt, de måste bekämpas på allvar. Vi måste avbryta den riktning som de har slagit in mot. Sd:s modell för välfärden håller inte, samtidigt som de stöder kd/m:s budget med skattesänkningar så säger de att de värnar välfärden, det går inte ihop. Om Sverige ska sträva mot tillit, sammanhållning och gemenskap kräver det att vi säger nej till SD:s politik.


RSS 2.0