Landsbygden


Städernas befolkning skulle inte överleva utan landsbygden och glesbygden. Var skulle de få maten, energin och papperen ifrån om inte landsbygden fanns?

Det krävs en levande landsbygd med aktiva jordbruk för att vi ska få mat på bordet. För att stadsbornas alla pappersvändande kontorsmänniskor ska ha några papper att sätta i sina pärmar, krävs det en landsbygd där skogen kan växa. Det krävs också att de som bor på landbygden och utför det viktiga arbetet med skog och jord, får drägliga och rättvisa villkor.

Vattenkraften och den växande vindkraften kräver också att det finns en landsbygd med en glesare befolkning som ger det utrymme som krävs.

De metaller, det trävirke, sten, grus och betong och alla råvaror som används till hus, maskiner och prylar som stadsmänniskor använder kommer från landsbygden.

När glesbygdens människor vill ha del av de vinster och skatter som deras tillgångar och arbete ger upphov till, då klagar stadsmänniskorna och gnäller över alla "bidrag" som den "efterblivna" landsbygden vill ha.

När verklighetsfrämmande storstadsbor får för mycket inflytande, glöms de naturliga förutsättningarna för vårt samhälles existens bort. Det behövs en ny grön våg i politiken, ekonomin och kulturen för att få en vettig balans i samhället mellan stad och landsbygd.

Om inte de etablerade politiska partierna eller andra rörelser kan skapa den balansen, är det dags för att nya folkliga rörelser med en medvetenhet om ekologiska, ekonomiska och miljömässiga samband bildas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0