6 juni, memoriam över Sverige


Den 6 juni firar vi minnet av det en gång självständiga Sverige.

Man ska inte säga att det var bättre förr, men det var i alla fall en viss ordning och reda. För 20 år sedan visste vi vilka vi var och vilka vi tillhörde. Vi var ett fritt, demokratiskt, rikt, självständigt, neutralt land och tillhörde den rika västvärlden. Vi var ett gott exempel, världen lyssnade på oss och vi hade ett bra självförtroende.

Men, sedan förändrades det. Det kanske började redan 86, vår röst i världen, vår statsminister blev mördad. Att mörda politiker var sådant man höll på med i andra länder, inte i Sverige, trodde vi. Skottet på Sveavägen var ett skott som skakade och skadade Sverige.

Det var också 1986 som sprickorna i Sovjetunionen började synas. Tjernobyls kärnkraftverk exploderade och spred radioaktivitet över både dem och oss. Det gick inte längre att hemlighålla bristerna i det sovjetiska samhället, det krävdes öppenhet och förnyelse.

Inte ens "vi" i västvärlden var så tekniska och duktiga, vi kunde inte ens skicka ut människor i rymden utan att de sprängdes i tusen bitar. Olyckan med rymdfärjan Challenger skakade USA.

Sedan dess har det inte varit sig riktigt likt i Sverige och världen. Vi släppte löst reglerna för pengarna och fick bankkris, 500 % ränta och ansökte om att få gå med i EG.

I öst revs Berlinmuren och järnridån, kommunistregimerna i Östeuropa föll och Sovjetunionen upplöstes.

När det kalla kriget var slut trodde amerikanarna att de var bäst, den enda supermakten och att de ensamma skulle styra världen. Men, när de fick en president som var påverkad av kristna höger fundamentalister och militärer. Försvarade den amerikanska klimatskadliga livsstilen. Förklarade att alla som inte var med dem var emot dem, då tappade USA världens förtroende.

När supermakten blev anfallen i sitt hjärta, Pentagon och de två höga världshandelstornen blev påkörda utan att de kunde stoppa dem, fick presidenten och USA terroristnoja, anföll Irak och Afganistan och fick hela världen emot sig. Till slut fick presidenten även hela USA emot sig. Inte blev det bättre av att det var stora underskott i budgeten och att det blev bankkris heller.

Nu har USA en svart president i Vita Huset. Världen hoppas på att Kina och Indien ska rädda oss ur den ekonomiska krisen. Pirater vill ha våra röster i EU parlamentet för att vi inte ska bli avlyssnade av de som har makten.

Världen har blivit så global och snurrig att man inte längre vet vad som är vänster eller höger, öst eller väst, vilka som är fattiga och vilka som är rika.

Vem kunde för 20 år sedan drömma om att det skulle bli på detta viset?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0