Klimat och väder


Alla klagar på vädret, men ingen gör något åt det. Det har man skämtat om förut. Men, nu försöker man göra något åt vädret. Det är inget skämt längre.

Man tror att människornas aktiviteter och koldioxidutsläpp påverkar klimatet. Det är möjligt att vår förbränning av kol och olja påverkar klimatet. Experter har kommit fram till att det troligtvis är så.

Människornas påverkan är marginell tror jag. SMHIs samanställning av vår påverkan på klimatet är mycket mer balanserad än vissa politikers, aktivisters och journalisters påståenden.

Det blir istid eller värmetid, torka eller regn, orkaner eller stiltje hur det vill, utan att vi människor kan göra något åt det tror jag. Det är solens varierande strålning, jordens vingliga snurrande kring sig själv och solen, kontinentaldriften och många andra faktorer som påverkar klimatet mycket mer än vad människan kan göra.

Det finns ingen anledning till panik eller hysteri. Visserligen blir det säkert katastrof och elände förr eller senare, men det är naturens ordning, inget vi kan göra något åt. Även om vi förenar oss, är överens och anstränger oss, så går det åt pipsvängen i alla fall. Vad ska vi göra åt meteoritnedslag, vulkanutbrott, tsunamin och jordbävningar?

Jag har ingenting emot att vi tar tillvara energin från solen, vinden, vattnet, jorden och växterna. Det är smart att ta tillvara den flödande hållbara energin.

Det är bra att slippa dyr miljöförstörande olja, kol och kärnkraft. Dessutom är det korkat att bränna upp oljan och kolet, den har egenskaper som kan vara till nytta som råvara i den kemiska industrin.

Solenergin flödar över oss och det kommer den att göra i flera miljarder år till. Det finns ingen anledning att befara energibrist. Vinden blåser, vattnet flödar och jordens inre är tusentals grader varm. Det vi behöver är tekniken att ta tillvara all den energin.

Det som kan vara bra med klimathysterin är att pengar, engagemang och forskning koncentreras på energismarta lösningar. Risken med paniken är att andra miljöfrågor glöms bort och att några får för sig att kärnkraft är bra och satsar pengar på den.

Det vi människor kan göra är att skapa en bra mänsklig värld. Vi kan ta tillvara det naturen har gett oss. Att odla och sköta om naturen, kulturen och människorna.

Vi har fantastiska möjligheter att skapa ett mänskligt bra liv för alla, om vi undviker att förgifta oss, döda och förtrycka varandra.

Vi har kommit så långt i vår utveckling att vi vet vad som fungerar och vad som inte fungerar. Vi vet vad vi behöver, hur vi fungerar och varför. Gammal visdom, nya kunskaper och tekniska möjligheter gör det möjligt att skapa ett både naturvänligt och människovänligt samhälle. Att känna sig fattig, maktlös, vilse och hemlös är inte bra, därför behövs ett samhälle där pengar, traditioner och makt inte är det viktiga i sig utan används till människornas och naturens glädje och nytta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0