Vad är kultur?


Diskussionerna om Kulturbanken i Hudiksvall väcker frågor om vad kultur är. Om man frågar olika människor får man väldigt olika svar, beroende på deras individuella intressen och erfarenheter. Konst, musik, teater och litteratur är en viktig del av vår kultur.

Jag tror att kultur har med livskvalité att göra. En livskvalité som växer om man får möjlighet att odla sina intressen och talanger. Ett samhälle som ger människor möjlighet att utvecklas är ett samhälle som har nått en hög kulturell nivå.

En betydelse av kultur är odling. Odling, utveckling och förändring är en av kulturens hörnstenar. Utveckling betyder förändring.

Nu när det är vår, är det många som ägnar sig åt sitt intresse av att odla växter. Fröet som har legat i fröpåsen hela vintern har omvandlats och blivit till en liten planta. Det gamla som har varit, är inte längre, det har blivit till något nytt, något annat.

För människor, växter och djur betyder liv, förändring. Människor föds, lever och dör. För de som tror på ett evigt liv, betyder inte döden att allt är slut, det betyder bara att livet har tagit en annan form. De som är kvar i jordelivet känner sorg och saknad, men den döde själv kanske känner frihet, glädje och pånyttfödelse när hon eller han slipper den gamla kroppen som inte längre fungerade.

Bevara Sverige svenskt säger några, men de glömmer ofta bort att den kultur vi har, har odlats fram genom tiderna, i kontakt och utbyte med andra länder kulturer och folk.

Kultur för en del, är att bevara det gamla. Det behöver inte vara en motsättning mot synsättet att kulturen är förändring och utveckling. Att bevara gamla hälsingegårdar, spelmanstraditioner och folkdräkter, kräver att det finns människor som får möjlighet att aktivt engagera sig. Utan de människornas engagemang förfaller det och en del av vår kultur glöms bort.

Om Kulturbanken stimulerar till en levande kultur där många kulturformer kan blomstra i hela kommunen då är Kulturbanken bra. Men, om det leder till att det mesta av kulturpengarna går till tjänstemän och byråkrater, då är det inte bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0