Dellenbygden

Det står i Hudiksvalls Tidningen att hälsocentralen i Friggesund, Bjuråker troligtvis läggs ner. Det finns ingen lönsamhet med vård och omsorg i glesbygd, hur räknar man lönsamhet för en vårdcentral?
Det behöver inte vara definitivt kört med vare sig hälsocentral eller någonting annat i glesbygden. Om vi samarbetar över parti, socken och intressegrupps gränser, finns det många tillgångar att gräva fram i Dellenbygden. Det behövs en inställning att hela kommunen ska leva för att de möjligheter som finns ska tas tillvara.
Det är inte bara vanadin som man kan hoppas på, det finns troligtvis också värme i underjorden som Geosus forskar i och vill ta vara på.
Vindkraftutbyggnad, Dellenbanan, turistvägar, fäbodar, kanotpaddling och mycket annat, kan ge många arbetstillfällen och en hel del pengar.
Nu då klimat och miljöfrågor är aktuella satsar företag på ny teknik som vindkraft, optofiber, koldioxidmätning, geovärme och miljövänliga båtar i Hudiksvall och Dellenbygden. Det är framtidsbranscher som ger hopp.
Vi har vanadin och gröna skogar som kan ge både arbete och rekreation. Det finns lika goda förutsättningar för turistverksamhet här i Dellenbygden som i Dalarna. Om vi tar tillvara de fäbodar, vandringsleder, skidspår, kanotleder, sjöar och utsiktsplatser vi har, kan vi få en blomstrande tillströmning av turister både sommar och vinter. Att gynna friluftslivet är bra för ökad hälsa och bättre miljö.
Vi kan kombinera de nya tekniska möjligheterna med gammal genuin kultur som hälsingegårdar, folkmusik, folkdans och fäbodvallar. En modern kombination är digitaliserade biografer och bredband, men det krävs investeringar som inte enskilda föreningar har råd att bekosta själv. Även om det kan bli fel ibland, så blir det ännu mer fel om ingenting görs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0