Gårdagens fråga

Själva frågan om ekonomisk tillväxt eller inte, är gårdagens fråga. Det är inte en fråga  för nutiden och framtiden. Ekonomisk tillväxt var viktigt i en värld av brist på materiella tillgångar.

Nu har vi inte en brist på materiella tillgångar, tvärtom. i alla fall inte i vår del av världen. De flesta har mer prylar än de har tid att använda, en del slänger till och med grejer i soporna för att de har för mycket.

Att diskutera ekonomisk tillväxt med politiker och ekonomer är som att spela på deras hemmaplan. De kan alla gamla argument, frågor och svar, regler och förutsättningar. Deras värld är en begränsad värld av materiella tillgångar som kan räknas om till kronor och ören.

Det är som att prata fotboll med en fotbollsfantast, om du själv inte är intresserad av fotboll. Han pratar om konstgräs, dribblingar, passningar, straff och mål. Vilket lag som vinner och vilket lag som försvinner i serien är viktigt för honom. För den fotbollsintresserade är det viktigt vad som händer inom den fyrkantiga begränsade välklippta spelplanen och att alla regler följs.

För mig som inte är intresserad av fotboll är det helt ointressant. Jag är hellre på en vildvuxen äng där tusen blommor blommar, än på en begränsad plan med avklippt tuktat enfärgat gräs.

Min vision om en ny grön värld, är en värld där vi tar tillvara alla flödande tillgångar som naturen ger oss. Vi tar tillvara den energi som solen, vinden, vattnet och jorden kan ge. Vi använder oss av de mineraler, jord, grus, guld och sten som finns utan att förbruka och förgifta. I min gröna värld är livskvalité viktigare än kvantitet och ekonomisk tillväxt.

I politikernas, ekonomernas och fotbollsfantasters värld är alla lika klädda, springer åt samma håll och har samma mål. De som inte följer reglerna får gult kort och blir utvisad av domaren. I deras värld finns också motståndare, de som springer åt ett annat håll, ser ut på ett annat sätt är motståndare och ska bekämpas. Vi ska vinna, de ska förlora. Det är ett vi och de tänkande. Vi är bäst de andra är dåliga. Det gäller att vinna eller försvinna.

I min värld finns det plats för alla, var och en efter sina intressen och talanger. Ingen är bättre eller sämre. Ingen blir utvisad, avvisad eller får gult kort för att de inte har följt reglerna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0