Mätningar och felmarginaler


Jag utbildade mig till mätningsingenjör och lärde mig att mäta längder, höjder och vinklar. Vi skulle få kartan och verkligheten att stämma överens så bra som möjligt. Vi lärde oss att ha fasta punkter och riktningar att utgå ifrån och använde ett koordinatsystem i x, y och z. En meter är alltid en meter och en rät vinkel är alltid lika rät.

Det är skillnad när det gäller ekonomi och BNP beräkningar. En kronas värde varierar med tiden, beroende på inflationen och valutans flytande kurser. Vad som ska ingå i BNP beräkningarna är heller inte givet, det varierar från tid till annan beroende på vad man kommer överens om. Därför bör man vara försiktig när man tolkar BNP-data.
Internationella organisationer som FN, OECD, IMF och EU har gemensamma principer om hur man ska räkna. Städning, matlagning och annat hemarbete borde i princip ingå i BNP, men det görs inte, det är för svårt. De beräkningar som har gjorts tyder på att det  skulle öka BNP värdet på mellan 20% och en fördubbling.
Datorer, robotar och Internet förändrar också värdet på olika varor och tjänster. Priset på en vara eller tjänst kan förändras mycket på grund av att tekniken förändras. Det kan också vara så att det tillkommer helt nya tjänster och produkter som inte har funnits förut.
Att politiker och ekonomer sätter så stor vikt vid BNP siffrornas tillväxt i delar av procent är förvånande. Alla politiska partier verkar vara överens att det är väldigt viktigt med tillväxt i ekonomin, trots att dessa BNP siffror är väldigt flytande, osäkra och bristfälliga.

Det är det samma med klimatet och jordens medeltemperatur. Erland Källén, professor i meteorologi och medlem i DN:s klimatpanel, säger att felmarginalerna i klimatscenarierna är ganska stora, det scenarie som visar på en tvågradig uppvärmning har en felmarginal mellan drygt en och nästan fyra grader.

Den globala medeltemperaturen baserar sig på mätningar från ett stort antal mätstationer runt om i världen som ska vägas samman på ett rättvisande sätt. Många stationer finns i eller i närheten av stora städer och tätorter. I takt med att samhällena växer, värmer dessa upp sin omgivning alltmer och ger på så vis en falsk bild av hur temperaturen har utvecklats. Det gäller att korrigera för dessa lokala uppvärmningar.
Klimatet hänger samman med hur mycket kosmisk strålning som atmosfären tar emot och solens magnetiska aktivitet har ökat markant och har under de senaste 700 åren inte varit så hög som den är i dag.
Kan detta ha någon betydelse för jordens temperatur? Ja, för klimatet hänger samman med hur mycket kosmisk strålning som atmosfären tar emot.
Även om det är så att det har blivit varmare klimat och man kan se det på att blir längre växtsäsong, så kan det bero på flera orsaker och temperaturmätningar har felmarginaler.

Väljarundersökningar är också osäkra. Dels är antalet osäkra omkring 20%, dels är det slumpvis utvalda personer. Sättet att utföra mätningarna är också osäkra. Vanligast är att opinionsinstituten ringer slumpmässigt utvalda hemtelefonnummer tills man fått ihop tillräckligt många svar. En mindre del mobilnummer brukar också ingå i undersökningarna.
En större del av ungdomar har bara mobiltelefon. Det är risk att ungdomar inte blir representerade i väljarundersökningarna.

Mycket av politiken och debatten bygger på osäkra siffror om klimat, BNP och väljarsympatier. Det kanske är illusioner alltihop.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0