Framtidskommisionen

Regeringen har lämnat sin slutrapport från framtidskommisionen. En slutsats de drar är:

”År 2060 beräknas varje person som arbetar behöva försörja sig själv och nästan en hel person till, som inte jobbar. Det är inte hållbart. Vi behöver möta detta på flera sätt. Bland annat genom att förlänga arbetslivet.”

Produktiviteten har fördubblats sedan 1970-talet. Ändå arbetar vi 40 timmar i veckan fortfarande. Om produktiviteten ökar lika mycket till, ska vi då förlänga arbetslivet ännu mer?
En framtidskommission som inte tar hänsyn till robotars, datorers och andra produktivitets höjande faktorer är inte värd namnet.

Det blir ännu märkligare med den slutsatsen när det faktiskt står i rapporten:
”En sak är dock säker, och det är att automatiseringen, robotiseringen och digitaliseringen av produktionsprocesserna kommer att fortsätta, och att detta kommer att innebära nya
möjligheter och utmaningar för individer, företag och nationer. En central utmaning är därför att hela tiden följa och ligga i framkanten av teknikutvecklingen”

Om vi både ska förlänga arbetslivet och robotisera mer då får vi en ännu mer ohållbar materialism. Även om en större andel blir gamla så innebär det inte att det blir ett ökat behov av arbetskraft. Dels är de gamla allt friskare och behöver inte så mycket mer vård, dels gör teknikutvecklingen att allt mer kan skötas av människor själva med just tekniken som stöd.

Jag tycker inte att regeringen kan lägga ihop 2 och 2. De sitter fast i gammalt Lutherskt arbetstänkande trots att det är en rapport om framtiden

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0