Yttrandefrihet

Det ska vara yttrandefrihet, men det betyder inte en frihet att yttra vad som helst utan att vara beredd på att få motargument. Hot och hat är inte yttrandefrihet det är omoget beteende. Hot, hat och personangrepp är inte motargument, det är en brist på motargument.
Det behövs en retorikutbildning nu när alla är fria män och kvinnor på torget (Internet). De gamla grekerna lärde sig retorik, men då var det bara de fria männen som fick yttra sig på torget, inte slavar och kvinnor. I en modern demokrati görs det ingen skillnad mellan kvinna, man, jude eller grek, i alla fall borde det vara så. Alla har rätt göra sin röst hörd eller sedd. Ingen behöver dölja sig, alla kan ta en selfie, kommentera eller mejla.
För att demokratin och Internet ska fungera på att bra sätt borde alla lära sig retorik, konsten att uttrycka sig och argumentera för sin sak så att andra blir övertygad eller åtminstone förstår vad de vill säga. Faktaresistens, hat, hot, och personangrepp är dålig retorik och kan tränas bort.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0