Folkviljan


Folkviljan i den mest grundläggande formen är att få leva i fred och frihet. Människan vill leva ett liv i trygghet och kärlek och ha kontroll över sitt liv. De vill veta att de har mat varje dag, hus att bo i och kläder på kroppen så att de slipper frysa och svälta. De vill vara friska, starka och kärleksfulla, de vill ha en partner och familj att älska och ta hand om.
Men, människor har en känsla att det nuvarande samhället inte riktigt går att lita på i de grundläggande frågorna. Vi har lämnat över makten över våra liv till andra. Vi är beroende av att hela samhället fungerar i alla delar. Vi är sårbara och har egentligen ingen kontroll över praktiskt taget någonting längre.
Vi blir medveten om vår sårbarhet när det blir strömavbrott och ingenting fungerar, det blir inte ljust hur mycket vi än trycker på knappen, vi får inte mat för att ugnen inte fungerar. Vi fryser för att värmesystemet är avslaget. Datorn fungerar inte och mobiltelefonen går inte att ladda.
Vi är inte bara beroende av att det elektriska fungerar, vi är beroende av att affären har mat så att vi kan köpa något att äta. Vi är beroende av att macken har bensin så att bilen går att använda så att vi kan komma till affären och till arbetet. Vi är beroende av att ha ett arbete så att vi får pengar till att köpa mat, kläder, el och bensin.
Vi är beroende av att banken fungerar, de som har hand om våra pengar vare sig de är lånade eller sparade. Vi har lämnat över makten över våra liv till andra. Till och med vad vi ska tro, tänka och tycka har i många fall överlämnats till andra. Prästen sköter det religiösa. Psykologen det psykiska. Modeindustrin hur man klär sig och pornografin hur man älskar. Sjukhuset sköter hälsan. Reklamen bestämmer vad man köper.
Det kan lätt uppstå en känsla av att det inte är hållbart och att inte ha kontroll över sitt liv om man tar sig tid att tänka efter. Om det då också framgår att maten man köper är framställd med hjälp av gifter och kemikalier, är näringsfattig, för salt, för söt, fettbildande och cancerframkallande då kan man börja fundera på att ändra sina vanor.
När vi inser vårt beroende av energi och att det inte är självklart att macken har bensin och att det finns elektricitet i tråden, då förstår vi vår sårbarhet.
Om vi tänker längre än hur mycket bensin vi har i tanken just nu. Om vi tänker på var bensinen kommer ifrån och var den förbrukade bensinen tar vägen sedan , då kanske vi kommer på att det här med bensin inte är riktigt bra eller hållbart vare sig vi har gott om den eller inte.
Elektriciteten är fantastisk, allt drivs med elektricitet. Men, om man börjar på att fundera på hur elen kommer till kontakten i väggen kanske det inte är så fantastiskt och bra längre. Om elektriciteten förorsakar livsfarlig strålning eller miljöskadliga utsläpp är den inte så fantastisk längre.
De som börjar tänka efter och komma på att det kanske inte är så hållbart i längden att fortsätta som vi gör, varken det vi själva håller på med eller hur samhället är uppbyggt, har olika lösningar på problemet. Antingen flyr de problemet och undviker att tänka på det. De har så mycket annat att göra, de måste jobba, hämta barnen på dagis, bråka med svärmor och mycket annat, det där får någon annan ta hand om. Eller så inser de allvaret i den komplexa situationen, men ser ingen lösning, blir deprimerad, super, knarkar och röker eller tar medicin för att slippa tänka.
Det värsta är att det finns de som inte tänker så långt när de känner att det inte är som förr. De skyller på invandrarna, muslimerna, feministerna och de där förrädarna som är med i PK-eliten, det är deras fel alltihop.
Det som kan rädda oss är en rörelse från gräsrötterna som bygger upp en värld som är hållbar miljövänlig och människovänlig. Den omställda värld som växer fram utgår från naturens förutsättningar och människans naturliga behov. Det kräver en helhetssyn på människan. Människan behöver äta, sova, röra på sig. Hon behöver bli sedd, hörd och berörd. För att människorna ska bli hela eller heliga som en del säger, bör andliga, kroppsliga, mentala och sexuella behov bejakas och tillfredsställas. Människorna måste ta tillbaka makten över sig själv, våga vara som de är, känna, tänka och tro som de känner, tänker och tror själva inte låta andra bestämma hur de ska vara.
Om man låter reklamen bestämma vad man ska köpa. Ekonomerna bestämma att det måste vara tillväxt och att arbeta och konsumera är livets mening. Livsmedelsindustrin bestämma vad man ska äta. Oljebolagen bestämma vilken energi man ska använda och teologer bestämma hur man ska tro, känna och älska, då blir livet trist, meningslöst, kort och ohållbart både för en själv och hela mänskligheten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0