Grandios självbild

Ekonomisk tillväxt är inte en realistisk målsättning i en omställd hållbar värld. Dels går det inte att räkna på ett vetenskapligt relevant sätt för att ny teknik med datorer och robotar gör att ekonomin inte kan jämföras från den ena året till det andra. Dels är inte hur mycket som produceras under ett år ett mått på rikedom, det är hur mycket som finns kvar när året är slut som är ett mått på rikedom. Att tillverka och slänga lika mycket skapar ingen rikedom, att tillverka och behålla kan skapa rikedom.
Om den ekonomiska cirkulationen går ner ett år behöver inte det betyda att ekonomin har blivit sämre, det kanske betyder att ekonomin har blivit så bra att det inte finns behov av att köpa så mycket mer.
En del ekonomer och ekonomijournalister får panik om det inte blir tillväxt, det är som om all ekonomiskt utbyte hade avstannat. Det är sjukligt att bygga sitt liv på att tillväxt är nödvändigt. De lever sitt liv i en drömvärld, de har en grandios självbild som Nina Björk säger.
De som förespråkar ekonomisk tillväxt måste förklara hur det ska gå ihop med minskat utsläpp av koldioxid och minskad miljöförstöring, det är ju tillräckligt besvärligt med  nuvarande nivå av ekonomisk cirkulation.
När vi har byggt nollenergihus, vindkraftverk och växthus så att vi blir mer oberoende av att behöva köpa energi och mat, då borde det bli ett mindre behov av ekonomisk utbyte med andra, en bättre ekonomi med en mindre BNP.


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0