Resurser är alla de tillgångar vi har

Resurser är alla de tillgångar vi har, människor, naturtillgångar, kunskaper, intelligens, kärlek och glädje. Vi kan ta tillvara solens, vindens, vattnets och jordens värme och energi utan att förstöra miljön. Det är om vi förstör möjligheterna för liv som vi stör miljön.
Vi kan använda oss av naturens tillgångar som jord, gräs och stenar om vi inte förgiftar och förstör. Vi har varit beroende av naturen, vind, sol, för lite eller för mycket regn, kyla och värme har varit livsavgörande för vår överlevnad under större delen av mänsklighetens historia. Den moderna vetenskapen och tekniken har varit ett redskap för att vi ska behärska naturen, inte vara beroende av vädret och att vi ska kunna utnyttja jordens tillgångar. Vi har kämpat mot naturen och dess krafter, men problemet är att om vi ”vinner” och lyckas ta död på naturen tar vi död på oss själva, för att vi är en del av naturen.
Vi måste ändra synsätt och se naturen som en vän och en del av oss själva och inte som en fiende som ska bekämpas. Om vi lär oss mer om hur det ekologiska systemet fungerar, från den minsta bakterie till de stora elefanterna så kan vi lättare förstå sambanden och att om vi verkligen ska använda resurserna i naturen på ett effektivt och hållbart sätt ska vi vara en del av det kretsloppet, inte en bekämpare av det.
Det finns olika syn på vad som är resurser. Det en del anser vara bara skit och avfall anser andra vara värdefull näring och gödning. En del värdesätter mänskliga abstrakta konstruktioner som pengar, religioner, nationer och partier som så viktiga att de är beredd att dö för dem, medan andra anser att livet i sig själv, maten och hälsan är viktigare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0