Brister i Svenskt näringslivs tänkande.

”Svenskt näringsliv” skriver:
"Ekonomisk tillväxt innebär att de samlade resurserna ökar, vilket i sin tur innebär att olika behov inte behöver ställas mot varandra. I ett samhälle med nolltillväxt eller negativ tillväxt däremot kan varje nytt behov endast tillfredsställas på bekostnad av något annat"

Det finns flera brister i det tänkandet. De tänker sig att bara en ökad produktion ger ökat välstånd, men det är fel. Om vi har ett samhälle med nolltillväxt eller negativ tillväxt innebär inte det att produktionen slutar, det innebär bara att den är lika stor som förra året eller lite mindre.
Om vi t.ex. bygger ett hus det ena året så behöver vi inte bygga ett hus nästa år, för då har vi redan ett hus. Att då bygga ett hus till eller två hus bara för att det ska vara tillväxt i produktionen är fel tänk.
Eller om man tänker på antal TVn , bilar eller vilka prylar som helst. Om vi tillverkar grejer med kvalité så kan vi ha minskad tillväxt men ändå ökande mängd prylar, om nu mängden prylar är något som är önskvärt.
Dessutom om det är tillväxt inom ett visst område där det är brist kan det uppvägas mot minskad produktion inom ett annat område där det finns för mycket, så att den sammanlagda produktionen blir mindre utan att det blir någon kris i ekonomin.
Ekonomi betyder hushållning egentligen, inte värdet av produktion av varor och tjänster som siffrorna för BNP och tillväxt visar, som näringslivet, ekonomer och politiker verkar tro.
Dessutom fungerar inte beräkningarna av BNP heller, för att robotars och datorers arbete  räknas inte in i produktionen för de har ingen lön och semesterersättning, de bara jobbar dygnet runt och produktionskostnaderna som ger BNP siffror minskar.
Klas Eklunds bok ”Vår ekonomi : en introduktion till samhällsekonomin” har fått skrivas om flera gånger, för att ekonomernas teorier inte stämmer med verkligheten. Han får nog skriva om den flera gånger innan de förstår att tillväxt, natur, miljö och livskvalité måste passa in med varandra på ett bra och hållbart sätt för att man ska ha en bra ekonomi i betydelsen bra hushållning.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0