Inre omställning


Det finns olika inställningar till omställning. Först är det de som inte har hört talas om omställning eller inte har lyssnat på de som pratar om den. De vill inte höra på de där flummiga miljömupparna. Så länge det finns bensin på macken, grejer och mat i affären är det väl inget att gnälla om? Det är bara att köra så det ryker.
Sedan finns det de som anar att det kanske inte är så bra att åka till Thailand varje år och köper klimatkompensation för att lätta på samvetet.
En annan grupp har tagit omställning på allvar. De avstår från all lyx och överflöd, äter vegetariskt, går och cyklar istället för att åka bil. de offrar bekvämlighet och nöjen för miljöns skull och tycker att de som inte gör det är omedvetna och ansvarslösa.
Det finns också de tekniskt intresserade moderna omställningspositiva, som köper de senaste energismarta bilarna, prylarna och solcellerna. De har så energismarta grejer att de känner att de kan använda dem hur mycket som helst och ändå se sig som miljövänner.
De som har gjort en inre omställning också, inte bara en yttre omställning känner inte att de offrar sig eller avstår något för miljöns skull. De känner att de lever ett rikt liv i harmoni med naturen och sig själv. Den stress, jäkt och det materialistiska liv många andra lever är de glada att slippa.
Inre omställning handlar om en omställning av inställningen till vad som är viktigt. Är det en hög materiell omsättning av pengar och prylar för att få status som duktig producent och konsument som är det viktiga? Eller är det att må bra, fysiskt, psykiskt, själsligt och andligt som är det viktiga?
Utan en inre omställning är det den ytliga fasaden av framgång, att ha lyckats, att vara bäst, som är viktigare än att må bra och vara i balans innerst inne. De som har förstått med hela kroppen kan genomgå en verklig förändring.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0