Vad betyder t ex ord som tillväxt, resurser, kapital och skuld - för naturen?!

”Vad betyder t ex ord som tillväxt, resurser, kapital och skuld - för naturen?!”
Vad ord betyder beror på vem som svarar och i vilket sammanhang.
För en kines som inte kan svenska betyder de konstiga krumelurer och läten.
För naturen betyder orden ingenting, det viktiga för naturen är att flödet av liv och energi i det ekologiska kretsloppet fungerar.
För en svensk som är skolad av dagens ekonomer och politiker betyder tillväxt att vi blir rikare, resurserna och kapitalet ökar och vi kan betala tillbaka skulder.
För mig betyder ordet tillväxt att något växer och blir större. Vi skulle behöva tillväxt i kärlek, intelligens, logik, tid att bara vara, andlighet, njutning, trädgårdsodling, antalet solceller och mycket annat, men en ökad cirkulation av pengar är jag väldigt tveksam till att vi behöver. Tvärtom, om en ökad cirkulation av pengar blir det viktiga är det en stor risk att miljön, klimatet, naturen och livskvalitén tar skada.
 Dagens ekonomers syn på vad tillväxt är är begränsat till att räkna pengarnas ökade flöde i samhällets ekonomiska system. De mäter tillväxt i ökad BNP, bruttonational produkt, trots att man inte kan räkna rikedom i BNP. Hög BNP kan bero på att vi tillverkar mycket med så dålig kvalité att vi måste slänga dem efter ett kort tid och måste tillverka nya. Hög BNP kan också bero på att vi blir så specialiserade och beroende av andra att vi måste köpa varor och tjänster av andra hela tiden, för att klara oss.
BNP beräknar bara värdet på producerade varor och tjänster som görs i utbyte av pengar, de räknar inte med eget arbete, gratis arbete, befintliga produkter, naturens tillgångar eller några andra värden. Även om man skulle begränsa ordet tillväxt till att bara gälla materiella värden så är dagens ekonomers syn på tillväxt inte med sanningen överensstämmande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0