Planera för kommande generationer.

När jag var med i CUF i slutet på 70-talet och början på 80-talet så var vi för nolltillväxt och mot kärnkraft. Sedan tror jag luften gick ur Centerpartiet på något sätt efter folkomröstningen. De mest gröna gick över till Miljöpartiet och kvar blev allmänt borgerliga liberala. Sedan tog nyliberala krafter över och tillväxtkritiken försvann. Jag gick aldrig med i Centerpartiet för att jag tyckte att de hade gått för långt åt höger.

Det är synd att de nyliberala har så stort inflytande på Centerpartiets politik. Centerpartiet har förankring på landsbygden och skulle kunna ha en landsbygds och naturvänlig politik om de släppte låsningen till tillväxten. De borde med sin anknytning till jordbruket förstå att ingenting växer hur länge som helst. Sådd, tillväxt och skörd har sin tid. På våren förbereds jorden och man sår sedan är det tillväxt på sommaren och på hösten mognar det och det är dags för skörd.

Det var bra med tillväxt när samhället byggdes upp och jag håller med om att utan tillväxt och industrialismens genombrott hade alla länder fortfarande varit u-länder, med utbredd fattigdom, låg medelålder, hög spädbarnsdödlighet och andra hemskheter. Men, att nu i vår tid fortsätta med samma typ av tillväxt och med politiska beslut främja den är en farlig väg. Dels för att automatiska maskiner, datorer och robotar gör att ekonomisk tillväxt inte längre kan räknas på samma sätt längre, dels för att vi har nu uppnått en så hög materiell mognad så att vi inte behöver mer tillväxt. Att ändå fortsätta med att på alla sätt försöka få till tillväxt är lika dumt som att låta bli att skörda på hösten för att man vill att det ska växa mer. Då riskerar hela skörden att ruttna bort och vi slänger all den framgång vi har haft överbord.

Det vi behöver nu är inte grön tillväxt, det vi behöver är att ta tillvara all den kunskap vi har för att skapa en värld, där vi kan fördela, återanvända och bevara det vi har utan att förbruka, förstöra och tömma ut de resurser som finns i naturen. Vi måste planera för att kommande generationer också ska få möjligheter att leva, så, odla och skörda.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0