Varför ohållbara livsstilsval prioriteras

Om vi frågar oss varför ohållbara livsstilsval prioriteras av både män och kvinnor framför det hållbara, så finns en del möjliga svar. Jag tror att den ohållbara materiella livsstilen beror på att materialismen är ett substitut för verkliga behov. Vi är biologiska, sociala och kulturella varelser som Birger Schlaug skriver, men jag menar också att sexualiteten, kärleken och andligheten har stor och avgörande betydelse för vårt liv.

Bristen på ett tillfredställande liv där livets känns meningsfullt, bra och härligt, beror oftare på en brist på kärleksfulla relationer, sociala kontakter och kulturell och andlig samhörighet än bristen på materiella tillgångar, åtminstone i vår del av världen. Men vi har ofta inte förmågan att vare sig se eller förstå vad som är fel och kompenserar det med mer prylar, sprit eller karriär.

Jag tror att vi behöver bejaka den livsenergi, glädje och möjligheter som finns i att bejaka våra grundläggande behov som sex, andlighet, närhet, mental stimulans och vårt behov av att både röra på oss och att vila.  Om en omställning till ett hållbart samhälle ska kunna ske, måste vi ifrågasätta gamla föreställningar när det gäller religion, kultur, sexualitet, makt och status.

Sexualiteten har endera tryckts undan av religionen eller utnyttjats av pornografin. Sexualiteten borde bejakas som en källa till livsenergi, kärlek och gemenskap av samhället, kulturen och religionen. I ett hållbart samhälle bejakas kärleken mellan man och kvinna där ingen förtrycker eller föraktar den andra. De gamla låsta religiösa föreställningarna borde ersättas av en andlighet där vi ödmjukt bejakar alltings fantastiska varande. I ett sådant samhälle skulle våld, missbruk och miljöförstöring minska betydligt och inte längre vara akuta problem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0