En förändring till det bättre

För att en förändring till det bättre ska ske måste det dels vara någonting som människor anser är bättre, dels någonting som är genomförbart. Att genomföra ett folkmord är inget som de flesta människor anser som bättre, vilka ska leva, vilka ska dö? Vem ska bestämma det?

Det människor förstår är att vi måste ha en teknik och energiförbrukning som inte förstör förutsättningarna för oss själva och naturen. De lösningar som finns är att ta tillvara solenergin, vindenergin, vattenkraften, jordvärmen och bioenergin. Vi måste också ha en livsmedelsförsörjning som inte förstör eller förbrukar jorden eller havens resurser.

Det finns många goda exempel på lösningar både för livsmedelsförsörjning och förnyelsebar energi som är hållbara. Det gäller att ta fram de exemplen och utveckla dem. Då finns det en chans att vi lyckas.

Samtidigt som positiva exempel lyfts fram och människor har något att se fram mot så kan en attitydförändring ske. Den materiella synen på vad ett bra liv är kan lättare förändras om man är med i projekt för att bygga ett hållbart samhälle, istället för att krossa ett gammalt, utan att ha en klar vision om vad det är som ska ersätta det.

Det behövs en inre omställning av tänkandet där livskvalité är viktigare än tillväxt av pengar och material. Det är där tantrasex, yoga, massage, meditation, naturvandringar, grönsaksodling och andliga och filosofiska rörelser har en roll att spela.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0