Vårt enda liv, Sekulär tro och andlig frihet

 
 
 

Jag har läst boken ”Vårt enda liv, Sekulär tro och andlig frihet” av Martin Hägglund. Han skriver att måttet på värde är väsentligt, eftersom det avgör hur vi beräknar tillväxt i en ekonomi och därmed hur vi mäter den övergripande rikedomen i ett samhälle.

Han skriver också om nödvändighetens rike och frihetens rike. Nödvändighetens rike är det vi måste göra för att upprätthålla livet, frihetens rike är det vi vill göra för att det är värdefullt för oss själva.

I den kapitalistiska ekonomin är tillväxt av det materiella och kapitalet viktigt, oavsett om det är bra för människor, naturen och djuren eller inte. I den kapitalistiska ekonomin finns en motsägelse, värdet definieras i arbetstid, det gör att om man effektiviserar produktionen minskar värdet och för att upprätthålla tillväxten måste produktionen öka. Det är det jag håller med honom är dilemmat med vårt ekonomiska system. I ett annat vettigare ekonomiskt system är en tillväxt i den fria tiden, det verkligt värdefulla.

Jag tycker att det är intressanta tankar, även om jag inte håller med om allt. Jag menar att man kan ta vara på detta liv, även om man tror på Gud eller ett liv efter detta. Jag tror inte heller på demokratisk socialism som han förespråkar. Jag tror på en blandekonomi.

Det som är intressant är hans kritik av den kapitalistiska ekonomin och uppdelningen i nödvändighetens rike och frihetens rike, men hans lösning med demokratisk socialism är jag tveksam till.

Det är i alla fall värt att läsa boken. Martin Hägglund är professor vid Yale University i USA och har kallats den viktigaste unga filosofen i Amerika.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0